login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Seňa: Rómski hudobníci

@ :: Historické foto ::     Aug 30 2006, 21:10 (UTC+0)

1


2

English version / Anglická verzia

Seňa: Prvá z fotografií pochádza to začiatku päťdesiatych rokov minulého storočia a je na nej zachytená typická skupina rómskych hudobníkov. V Seni na tancovačkách vždy hrala cigánska hudba a tradícia muzicírovania trvá dodnes. Súčasný (2006) asi sedemdesiatročný Róm Gejza Pota je skutočným husľovým majstrom a v Maďarsku vydal vlastné CD.

Repertoár hudobných rómskych skupín zahàňal typické tanečné melódie, najmä čardáše a čapáše. Hrali na dedinských zábavách a svadbách. Teraz ich už však vytlačila reprodukovaná hudba.

Rómski hudobníci boli známi aj svojou improvizáciou. Pamätníci zo Sene spomínajú, že často im stačilo predspievať nejakú pieseň, ktorú predtým nepoznali, a už celá kapela na jej melódiu hrala do tanca. Vedeli vytvárať dobré variácie na rôzne hudobné témy a každú skladbu dokázali hrať v dåžke, ktorú si vyžadovala momentálna nálada.

Druhá fotografia pochádza zo sedemdesiatych rokov minulého storočia. Vidíme, že k typickej nástrojovej zostave pribudli aj bicie. Rómski muzikanti tu hrajú na seňanskej obrátke Medzinárodného maratónu mieru. V časoch, keď sa pretekalo na trase Košice – Seňa – Košice, tu hrávali každým rokom. Táto tradícia zanikla, až keď sa maratónska trať presmerovala na okruhy ulicami Košíc.

-sl-

Tieto fotografie pochádzajú zo zbierky pána Jozefa Ihnáta. Autorom väčšiny fotografií tejto zbierky je jeho brat Pavol Ihnát. Autorom ostatných fotografií je Jozef Ihnát.

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Zachráňme svoju identitu, ktorý podporila spoločnosť U. S. Steel Košice.

čitateľov: 4462