login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Seňa: Jednotné roľnícke družstvo

@ :: Historické foto ::     Aug 30 2006, 20:36 (UTC+0)

1


2


3


4


5

English version / Anglická verzia

Seňa: Tieto fotografie pochádzajú z päťdesiatych rokov minulého storočia a vidíme na nich Seňanov pri poľnohospodárskych prácach. Seňa bola vždy poľnohospodárska obec. Jej roľníkom patrilo vyše tisíc hektárov pôdy. O to tvrdší nátlak bol na nich vyvíjaný, keď začiatkom päťdesiatych rokov minulého storočia začali vznikať jednotné roľnícke družstvá.

Svoju úlohu ešte predtým zohrali aj Benešove dekréty, podľa ktorých bola zhabaná pôda maďarského a nemeckého obyvateľstva určeného na vysťahovanie.

Agitátori sa nástupom päťdesiatych rokov ako s prvými vysporiadali s najväčšími vlastníkmi pôdy. Títo mali za povinnosť odvádzať štátu kontingenty – časť úrody a časť svojej živočíšnej produkcie. Agitátori, poslušní príkazom komunistickej strany, poľnohospodárov kriminalizovali, že vraj schovávajú obilie, aby vykazovali nižšiu úrodu. Často krát len na základe nepotvrdených obvinení potom konfiškovali pôdu. Najvýraznejším činom bola konfiškácia pôdy rodiny Hámorských. Niektorým bývalým veľkostatkárom ponechali aspoň 1,3 hektára pôdy na dopestovanie plodín pre rodinu. Hámorskí, keďže o vstupe do družstva nechceli ani počuť, prišli o všetko a neostala im žiadna zem. Svoju úlohu v prípade tejto rodiny zohrali najmä agresívni komunisti.

V roku 1955 v Seni hospodárilo len niekoľko menších rodín, ale po zákone prijatom v roku 1956 prišli o svoju zem aj oni.



-sl-

Tieto fotografie pochádzajú zo zbierky pána Jozefa Ihnáta. Autorom väčšiny fotografií tejto zbierky je jeho brat Pavol Ihnát. Autorom ostatných fotografií je Jozef Ihnát.

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Zachráňme svoju identitu, ktorý podporila spoločnosť U. S. Steel Košice.

čitateľov: 5317