login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Seňa: Školník

@ :: Historické foto ::     Aug 30 2006, 19:15 (UTC+0)

Seňa: Táto fotografia pochádza zo začiatku päťdesiatych rokov minulého storočia a vidíme na nej niekdajšieho školníka – pána Ihnáta.

O seňanskej škole i jej školskom divadelnom súbore sme už písali. Ale k životu žiakov nepochybne patrí aj školník a tento pán bol v tomto smere priam legendárny. Pôsobil tu dlhé roky a je s ním spojených niekoľko príbehov.

Elektrinu v obci zavádzali v rokoch 1949 – 1950, čo je vzhľadom na okolie Košíc pomerne skoro. Keď však ešte elektrické zvončeky neboli, školník chodieval po chodbách a začiatok i koniec hodiny oznamoval zvonením na klasickom kovovom zvončeku. Keď práve nezvonil odkladal si ho na jedno a to isté miesto. Toho využili chlapci a ukradli mu ho. Skôr len zo zábavy, čo bude robiť. Keď však videli, ako sa nazlostil, báli sa priznať. Keďže škola mu nový kovový zvonček nekúpila, rozhodol sa riešiť vec svojsky. Malou kovovou lopatkou na uhlie vždy búchal po schodoch. Takto sa seňanská škola stala známa tým, že tu nezvoní, ale mláti lopatou.

-sl-

Tieto fotografie pochádzajú zo zbierky pána Jozefa Ihnáta. Autorom väčšiny fotografií tejto zbierky je jeho brat Pavol Ihnát. Autorom ostatných fotografií je Jozef Ihnát.

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Zachráňme svoju identitu, ktorý podporila spoločnosť U. S. Steel Košice.

čitateľov: 3374