login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Seňa: Školské divadlo

@ :: Historické foto ::     Aug 30 2006, 19:01 (UTC+0)

English version / Anglická verzia

Seňa: Táto fotografia pochádza zo začiatku päťdesiatych rokov minulého storočia a vidíme na nej školské divadlo, ktoré malo v obci dlhú tradíciu.

Divadlo bolo zo Seňou späté už za Rakúsko-Uhorskej monarchie, najmä pokiaľ ide naivné dedinské súbory. V dvadsiatych rokoch minulého storočia už hralo aj školské divadlo, ktoré bolo zložené zo žiakov pod vedením učiteľov. Vystupovali aspoň raz ročne a do ich repertoáru patrili rozprávky a mravoučné príbehy. Podľa fotografie môžeme usudzovať, že vznikla niekedy po predstavení rozprávkového príbehu. I keď sa v Seni hovorilo i hovorí slovensky i maďarsky, školské divadlo uvádzalo predstavenia len v slovenčine. Už v šesťdesiatych rokoch minulého storočia však školské divadlo ukončilo svoju činnosť. Dnes sa v Seni nachádza základná umelecké škola, ktorá má aj okrem hudobného aj dramatické oddelenie.

Okrem školského v Seni pôsobilo i sporadicky pôsobí naivné divadlo s dospelými hercami. Ich predstavenia organizuje Csemadok aspoň raz ročne, zvyčajne okolo Vianoc. Hráva v maďarčine. Kedysi to boli typické divadelné hry naštudované zo scenárov, dnes ide viac-menej o estrádne vystúpenia.

-sl-

Tieto fotografie pochádzajú zo zbierky pána Jozefa Ihnáta. Autorom väčšiny fotografií tejto zbierky je jeho brat Pavol Ihnát. Autorom ostatných fotografií je Jozef Ihnát.

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Zachráňme svoju identitu, ktorý podporila spoločnosť U. S. Steel Košice.

čitateľov: 3859