login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Vyšný Lánec: Deti a škola

@ :: Historické foto ::     Jul 25 2006, 09:15 (UTC+0)

1


2


3


4


5

English version / Anglická verzia

Vyšný Lánec: Fotografie na tejto stránke pochádzajú z prelomu päťdesiatych a šesťdesiatych rokov 20. storočia. Zachytávajú predovšetkým deti, ktoré v tomto čase ešte mali v dedine vlastnú školu. V päťdesiatych rokoch tu mali dokonca aj vlastnú škôlku.

Spomínané roky boli prelomové najmä tým, že zanikali staré tradičné vidiecke hodnoty, respektíve sa začali prispôsobovať novému režimu. Po vojne sa prestali nosiť tradičné kroje, napríklad mužské hore široké a dole úzke nohavice zvané pričeše s dlhou čiernou zásterou. Prichádzalo oblečenie podobné mestskému štýlu, alebo montérky.

Na prvej fotografii vidíme dievčatá počas jarného upratovania obce. Vyhrabávajú starú trávu, aby nová rástla rýchlejšie a bola zelenšia. Na druhej fotografii, ktorá je vlastne zväčšeným výrezom tej prvej, stoja za pozornosť šatky na hlavách malých dievčatiek. Ešte stále pretrvával zvyk, že dievčatá sa pred chladom nechránili čiapkou ale šatkou. Pokiaľ bolo teplo, deti a dievčatá na vydaj šatky nenosili. Vydaté ženy a vdovy sa však na verejnosti bez šatky nikdy neukázali. Bralo by sa to ako vystavovanie svojich vlasov na obdiv, čo vydatá žena ani vdova nesmela robiť, pretože by to všetci vnímali ako nemorálne.

Na tretej fotografii sú zasa chlapci, ktorí zbierajú konáre s čerstvo orezaných stromov. Štvrtá fotografia je zväčšený detail z tretej. V čase jarného upratovania bývalo zvykom, že sa do čistenia verejných priestorov zapájala celá dedina, malé deti nevynímajúc.

Posledná fotografia je z rokov päťdesiatych a zachytáva všetkých žiakov obecnej základnej školy s riaditeľom. Celkovo je tam 33 detí, takže je pochopiteľné, že takáto škola nemala pre každý ročník samostatnú triedu. Podľa počtu školopovinných detí škola v aktuálnom roku otvorila dve či tri triedy s pospájanými ročníkmi. Tento stav trval až do roku 1970, kedy školu zatvorili. Jeden z dôvodov bol aj ten, že práve sa otvorila úplne nová veľká škola v blízkej dedine Buzica.

-sl-










***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Zachráňme svoju identitu, ktorý podporila spoločnosť U. S. Steel Košice.



čitateľov: 4385