login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Medzev: Kostol Narodenia Panny Márie

@ :: Okolie ::     Sep 25 2013, 13:47 (UTC+0)

.


.


.


Medzev, okres Košice-okolie: Architektonickou dominantou Medzeva je kostol Narodenia Panny Márie. Priamo v centre na Mariánskom námestí svojim vzhľadom pripomína slávne časy, keď bol Medzev centrom hámorníctva a obchodu s kovmi i kovovými výrobkami. Podľa povesti stojí chrám na mieste, kde sa kedysi nachádzal dračí brloh.

História kostola

Mnohé informačné zdroje uvádzajú, že kostol v Medzeve pochádza z 15. storočia. V danom čase už síce v Medzeve kostol stál, avšak pravdepodobne nie tento. Jednoznačne to však zatiaľ nikto nepotvrdil ani nevyvrátil. V historických dokumentoch sa spomína, že pôvodný kostol Panny Márie Kráľovnej anjelov bol v rokoch 1732 až 1735 nanovo postavený. Mohol byť však aj prestavaný, teda postavený na základoch starého objektu. Vysvätený bol 8. septembra 1735, čiže v deň, ktorý katolícka cirkev oslavuje ako narodeniny Panny Márie. Preto má súčasná stavba patrocínium Narodenia Panny Márie.

Dňa 16. septembra 1892 kostol vyhorel. Bol to veľký požiar v centre Medzeva, ktorému padlo za obeť i viacero meštianskych domov. Obnovy chrámu sa finančne ujal továrnik Theodor Kundtz. Tento pôvodný Medzevčan v danom čase žil v USA v Clevelande. Jeho dar stačil na úplnú obnovu veže, kostolná loď bola zrekonštruovaná len čiastočne. Mestská rada odsúhlasila financovanie opravy organu a kostol takto fungoval až do roku 1930. Až vtedy došlo na veľkú prestavbu interiéru. Úprava interiéru skončila v roku 1932.

Súčasnosť

Svätyňa kostola je postavená v typicky gotickom architektonickom štýle, čo doposiaľ zvádza viaceré názorové skupiny k polemike, či ide o pôvodnú časť ešte gotického kostola, alebo to bolo postavené až v 18. storočí v historizujúcom štýle.

Veža pochádza z prestavby v roku 1892. Jej stvárnenie je však vďaka povlačke a latemovej kupole s ihlanovým ukončením v neo-renesančnom štýle.

Ústredným obrazom hlavného oltára je obraz narodenia Panny Márie. Rovnako ako obraz sv. Alojza na bočnom oltári bol namaľovaný začiatkom 19. storočia. Starší je obraz na druhom bočnom oltári, ktorý stvárňuje Pannu Máriu Škapuliarsku. Pochádza z druhej polovice 18. storočia. Z rovnakého obdobia, možno i o pár desaťročí staršia je plastika ukrižovaného Krista.

Medzi nástennými maľbami sa nachádzajú vyobrazenia troch košických mučeníkov. Týmto si Medzev pripomínal svoju príslušnosť ku košickej arcidiecéze. Druhá z nástenných malieb znázorňuje sv. Alžbetu Uhorskú. I tým je podčiarknutá cirkevná príslušnosť ku Košiciam, pretože biskupskou katedrálou je košický Dóm sv. Alžbety. Maľby sa nachádzajú pri kamennej kazateľnici z 18. storočia.

Najstaršou súčasťou interiéru je kamenná krstiteľnica z konca 17. storočia a fresky dvanástich apoštolov na chóre. Ich autor je neznámy.

Blízko vstupu do sakristie sa nachádza drevená lavica s medzevským erbom. Tu sedávali výlučne ľudia z mestskej rady a najvýznamnejšie osobnosti Medzeva.

Prístupnosť pamiatky

Kostol zvyčajne býva otvorený počas celého dňa od rána do večera. Vstup je však možný len do priestoru pod vežou. Odtiaľ sa dá do kostolnej lode nahliadnuť len cez zdobené mreže. V prípade záujmu o podrobnejšiu prehliadku je potrebné kontaktovať faru.

Kontakt:

Web: http://schematizmus.rimkat.sk/place/nizny-medzev-farnost-narodenia-panny-marie/

Adresa: Farský úrad, Mariánske Námestie 36, 044 25 Medzev

Telefón: 055/4663155

spracoval: Slavomír Szabó


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.