login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Seňa: Liehovar

@ :: Historické foto ::     May 16 2006, 07:38 (UTC+0)

1


2


3

Anglická verzia / English version -- Seňa: Na týchto historických záberoch starej Sene môžeme pozorovať takmer identický pohľad v rôznych časových obdobiach. Architektonicky na nich dominuje pohľad na komín niekdajšieho liehovaru.

Prvá fotografia, neskôr ručne kolorovaná, pochádza spred roku 1916. Na prvý pohľad istotne zaujmú štyria bosí chlapci, ale vráťme sa k liehovaru. Tento ešte v roku 1896 založila rodina Langovcov. Začiatkom 20. storočia liehovar vyženil Julius Moskovits a v čase vzniku tohto záberu bol aj jeho majiteľom. V roku 1928 ho prenajal Alexandrovi Schüsslerovi.

Druhá fotografia pochádza spred roku 1925. Pracovali tu vždy nanajvýš piati robotníci. Napríklad v roku 1923 to boli jeden liehovarník, jeden strojník, jeden kurič a dvaja pomocní robotníci. Dokonca vieme, ako boli platení. Najlepšie na tom bol strojník, ktorý dostával 300 korún mesačne, mal k dispozícii byt, jeden kubík dreva na mesiac, dva litre mlieka denne, 100 kíl krmiva a seno pre jednu kravu. Najslabšie boli platení pomocní robotníci. Pomocný robotník dostával 500 korún na rok, mal k dispozícii byt, deväť kubíkov dreva na rok, 25 kíl soli na rok a dostal k dispozícii 1 200 metrov poľa na pestovanie. Zamestnanecké byty mali po jedenej kuchyni a jednej izbe.

Tretia fotografia bola vyhotovená pred rokom 1933. Liehovar v roku 1932 totiž postihol požiar a spolu s blízkym mlynom vyhorel. Jeho majiteľ ho však nechal zrekonštruovať a potom fungoval až do roku 1944. Počas II. svetovej vojny však bola výroba zastavená a už sa viac neobnovila. Neskôr ho zbúrali a na jeho mieste uprostred obce sa dnes nachádza kultúrny dom.

Pri spracovaní tohto materiálu bola podstatná časť informácií čerpaná z knihy Seňa/Szina, ktorú napísal Štefan Kolivoško.

Slavomír Szabó

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Zachráňme svoju identitu, ktorý podporila spoločnosť U. S. Steel Košice.


čitateľov: 6840