login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Choňkovce: Zemiakové pirohy

@ :: Tradičné recepty ::     Oct 17 2009, 22:56 (UTC+0)

Choňkovce, okres Sobrance: Pirohy sa považujú za slovanské jedlo. Nepoznajú ho napríklad Nemci alebo Francúzi. A to hovoríme o varených i pečených pirohoch pripravovaných z hneteného či zemiakového cesta. Nájdete ich aj na jedálnych lístkoch reštaurácií. Nasledujúci recept na pečené pirohy je variabilný. Ako plnku môžeme okrem sladkej kapusty sladkej použiť aj kyslú kapustu alebo mleté mäso. Mäso však musíme najskôr udusiť na masti alebo opraženej slaninke s nadrobno pokrájanou cibuľkou a dochutiť soľou a korením. Na sladko pripravované pirohy – plnené lekvárom alebo tvarohom – sa vyvárali v osolenej vode a polievali rozpraženým maslom. Piekli sa iba pirohy na slano alebo s udusenou, osladenou hlávkovou kapustou.

Suroviny:

- kilo uvarených zemiakov
- asi 250 g hrubej múky
- trochu krupice
- vajíčko
- soľ
- hlávková kapusta
- masť
- cukor
- maslo

Postup:

Zemiaky uvaríme v šupke v osolenej vode do mäkka. Zlejeme z nich vodu a necháme vychladnúť, aby sa z nich dala stiahnuť šupka. Zemiaky prelisujeme, alebo nastrúhame, pridáme ostatné suroviny: múku, krupicu, celé vajíčko, soľ a vymiesime cesto, ktoré sa nelepí na dosku. Cesto rozvaľkáme a rozkrájame na rovnako veľké štvorce.

Hlávkovú kapustu (alebo kyslú kapustu zo suda – tú prepláchneme studenou vodou) nakrájame na rezance. Na masti ju udusíme do mäkka. Pridáme soľ a cukor. Množstvo cukru závisí od chute stravníkov. Cukor všeobecne zvýrazní chuť kapusty. Ak chceme mať plnku sladšiu, začneme tým, že na masti karamelizujeme zo dve polievkové lyžice kryštálového cukru, až potom pridáme nakrájanú kapustu.

Takto udusenou kapustou plníme štvorčeky cesta. Okraje štvorčekov potrieme vo vode alebo v rozšľahanom vajíčku namočeným pierkom a spojíme do tvaru trojuholníka alebo obdåžnika. Suché cesto by sa nám pri pečení oddelilo.

Pirohy pečieme v rúre do hneda. Ukladáme ich na vymastený plech a vkladáme do vyhriatej rúry, aby počas pečenia nevyschli.

Až sú hotové, ešte za horúca ich potierame maslom. Podávajú sa samostatne.

-ad-






***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.

čitateľov: 10941