login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Vinné: Viňančan – folklórny súbor

@ :: Nositelia tradícií ::     Sep 09 2009, 13:35 (UTC+0)





Vinné, okres Michalovce: Folklórny súbor Viňančan vznikol v roku 1974 pri miestnom národnom výbore a miestnej organizácii Slovenského zväzu žien. Hneď v úvode ho tvorilo 45 členov, resp. členiek, pretože začínal ako rýdzo ženský. Vystupovali predovšetkým v starom kaštieli. I keď súbor nikdy nezanikol a prezentoval sa úspešne na mnohých miestach, k jeho výraznej reorganizácii došlo v roku 1996, kedy do svojho repertoáru naštudoval aj zábavno-náučné pásma o miestnych zvykoch a divadelné prvky.

V súčasnosti má folklórny súbor Viňančan 17 členov, mužov i žien, pričom vokalisti spievajú s podporou akordeónu a huslí. Pri väčších vystúpeniach súbor spolupracuje s viacerými hudobníkmi, takže k nástrojom pribúda aj kontrabas a cimbal.

Piesne, ktoré Viňančan publiku predstavuje, pochádzajú predovšetkým z Vinného a členovia súboru ich zaznamenali od najstarších obyvateľov obce. Súbor však, aby si publikum zaspievalo s ním, interpretuje aj viaceré všeobecne známe ľudovky. Vystupujú v zemplínskych krojoch.

Viňančan doposiaľ vystupoval nielen na Slovensku, ale aj vo Francúzsku, na Ukrajine a v Poľsku. Opakovane predviedol svoj stále narastajúci repertoár na rôznych súťažiach a prehliadkach v Nitre, Košiciach, Bardejove, Slovenskej Novej Vsi a vo Východnej. Vystupuje však predovšetkým na rôznych slávnostiach a festivaloch na Zemplíne.

Programová ponuka

Vinobraňe – (cca 30 min) – pásmo miestnych zvykov spojené s prácou vo viniciach v oblasti Vihorlatu. Zvyky nadväzujú na oberanie hrozna, výrobu vína, tvorbu a odovzdávanie venca z viniča pre domáceho gazdu a tanečnú zábavu po ukončení prác.

Život šicko napravi – (cca 60 min) – epické dielo, divadelno-hudobná hra, ktorá poukazuje na niekdajší problém mladých ľudí, keď nesmeli uzatvárať manželstvá podľa vlastnej vôle, ale o o všetkom rozhodovali rodičia spájajúci majetky svadbami.

Vinčovane a koledy na Kračuna vo Vinnom – (podľa množstva piesní 5 až 20 min.) – vianočné priania a staré obyčaje, príprava statku a domácnosti na Vianoce, pečenie kračunikov (vianočiek), spájanie nôh stola reťazou a pod.

Stavaňe maja – (cca 30 min) – stavanie zdobených májov skupinou parobkov pre dievky na vydaj.

Paľene sobutky – (cca 30 min) – zvyky svätojánskej noci, zbieranie byliniek „žiľe“, pálenie svätojánskych ohňov.

Òevesta z inzeratu – (cca 15 min) – divadelná humorná scéna pre dve osoby, v ktorej otec skúša na inzerát ponúknuť svoju dcéru na vydaj.

Pri hudakoch - (podľa množstva piesní 5 až 20 min.) – zvyky na dedinskej tancovačke.

Sukňa – (cca 10 min) – ľudové rozprávanie, ktoré predstavuje pohľad ženy – dedinčanky na mužov a ich priania.

Špivanki poza jarku – (cca 15 min) – humorné pásmo predstavujúce niekdajšie spolužitie ´cigánov a gadžov´.

Kontakt

Obecný úrad
FS Vňančan
Vinné 508
072 31 Vinné

e-mail: info@vinne.sk

telefón: vedúca súboru Dr. Anna Stašková – 0907 926 872


spracoval: Slavomír Szabó
foto: archív obce Vinné


***


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.




čitateľov: 6193