login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Nováčany: Jarná orba

@ :: Historické foto ::     Aug 11 2005, 16:06 (UTC+0)

English version / Anglická verzia

Nováčany: Získať takúto fotografiu, zachytávajúcu pôvodnú dedinskú atmosféru, je naozaj radosť. Práve o tom bola väčšina dedín východného Slovenska. O poľnohospodárstve. Podľa majiteľa fotografie záber pochádza z roku 1942 alebo 1943. Ide o typickú ukážku jarnej orby, pri ktorej sa okrem koní často využívali voly, občas aj kravy.

Malo to niekoľko príčin. Voly mali pre poľnohospodárov tú výhodu, že po čase ich mohli predať do Košíc na mäso. Boli aj cenovo dostupnejšie ako kone a na oranie boli dostatočne silné. Kone kupovali skôr furmani, ktorý sa v týchto oblastiach častejšie živili zvážaním dreva na predaj do Košíc. Tiež ľudia pracujúci v lesnom hospodárstve, i keď tam kone zvyčajne patrili majiteľovi lesov.

Okolité lesy Nováčan v uvedenom období patrili grófskej rodine Semseyovcov zo Šemše. Nováčany bola viac poľnohospodárska obec, i keď v minulosti dozaista aj odtiaľ chodili muži pracovať do baní v neďalekom Rudníku. Táto fotografia však priam ukážkovo zachytáva, ako sa v Nováčanoch žilo, kým po československom komunistickom prevrate nevznikli jednotné roľnícke družstvá a nezakúpili sa prvé traktory.

Nakoniec, poľnohospodári v Nováčanoch mali po skončení II. svetovej vojny jeden veľký problém. Okolité lesné cesty a polia boli na mnohých miestach zamínované. Viac o tom sa môžete dočítať v poviedke, ktorá má názov Tristo osemdesiata prvá.

-sl-
čitateľov: 7536