login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Černochov: Pečená plnená kačica

@ :: Tradičné recepty ::     May 24 2009, 22:20 (UTC+0)

Černochov, okres Trebišov: Takmer na každom gazdovskom dvore sa chovali husi aj kačice kvôli periu, ktoré sa v zimných mesiacoch páralo a dávalo do perín a podušiek. Tie tvorili základ vena, čo sa chystalo dievčaťu. Operenci sa predávali na trhu, ale konzumovali sa aj v domácnostiach. Z kačky nebolo veľa mäsa, preto sa často plnila chutnou plnkou, pri príprave ktorej sa niekedy použili aj kačacie vajcia. Nakrájala sa do nej kačacia pečeň, no nie srdce ani žalúdok. Tie sa dávali do polievky spolu s krkom.

Suroviny:

- očistená kačica
- kačacia pečeň
- dve žemle (prípadne rohlíky)
- cibuľa
- zelený petržlen
- čierne korenie
- soľ
- masť
- vajíčka
- hrubá múka
- strúhanka

Očistenej kačici nitkou zaviažeme kožu na krku. Ak je koža krku neporušená, je dobré viazať čo najďalej od tela. Krk naplníme plnkou.

Príprava plnky:

Žemle alebo rohlíky (najlepšie zo včerajšieho dňa) nakrájame na kocky. Prelejeme studeným mliekom alebo vodou. Nenecháme rozmočiť! Vložíme do misky a pridáme vajíčka. Rátame tri vajíčka na jeden rohlík, alebo štyri na jednu žemľu. Premiešame, aby sa žemle napili vajíčok. Osolíme, pridáme na kúsky nakrájanú pečeň, mleté čierne korenie a na drobno nakrájaný zelený petržlen a hlávku cibule. Opäť plnku premiešame, pridáme za polievkovú lyžicu hrubej múky a toľko strúhanky, aby cesto nebolo riedke, ale ani tuhé, lebo by sa neprepieklo. Plnku vkladáme lyžicou (alebo rukou) do kačice. Otvor potom zašijeme, alebo nohy kačice zviažeme tak, aby plnka nevytekala.

Naplnenú kačicu dáme na pekáč, podlejeme trochou vody, pridáme zopár kúskov čierneho korenia a trochu soli. Kožu kačky nesolíme a nekoreníme, pripiekla by sa.

Kačku pečieme vo vyhriatej rúre do hneda. Počas pečenia ju môžeme každú polhodinu otočiť na brucho a na chrbát, aby sa upiekla rovnomerne. Je potrebné počítať s tým, že kačka sa pečie minimálne jeden a pol hodiny.

Podáva sa s varenými zemiakmi.

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Vínna cesta – štart, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.
čitateľov: 9576