login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Čerhov: Dom tradícií

@ :: Trebišov - okolie ::     May 23 2009, 13:41 (UTC+0)







Čerhov, okres Trebišov: V rámci zatraktívnenia cestovného ruchu i pozdvihnutia lokálpatriotizmu svojich obyvateľov otvorila obec Čerhov v roku 2006 Dom tradícií. Na národnostne zmiešanom území ide o rýdzo slovenskú dedinu, o čom svedčia aj jej expozičné zbierky zamerané na etnológiu.

V miestnosti, ktorá je vlastne rekonštrukciou charakteristickej gazdovskej izby, nájdete dobový nábytok, kuchynské náčinie ale aj funkčné krosná a kolovraty z čias, keď si domáce obyvateľstvo vyrábalo látky z konope. Súčasťou expozície sú ukážky starých ručných prác, medzi ktoré patria vyšívané obrusy, ručníky a kroj.

Ïalšiu časť prehliadky tvorí starožitné poľnohospodárske náčinie. Približuje časy ručnej a konskej orby, kosenia lúk a furmančenia. Samozrejme, nechýbajú ukážky náčinia vinárstva. To má v Čerhove obzvlášť silnú tradíciu, pretože ide o dedinu slovenskej tokajskej oblasti. S tým bola spojená aj výroba dubových sudov. Ako technický unikát možno hodnotiť veľký ručný lis, ktorý bol vyrobený vo Viedni v roku 1903. Toto zariadenie je stále funkčné.

Prehliadku dotvárajú historické fotografie z obce, ktoré dokumentujú jej jednotlivé obdobia i dobové oblečenie.

Súčasťou Domu tradícií Čerhov je turistické informačné centrum tokajskej oblasti. Informácie však získate aj na obecnom úrade, ktorý na požiadanie expozíciu sprístupní všetkým turistom.

Kontakt:

Adresa: Obecný úrad, Dlhá 100, 076 81 Čerhov
Telefón: 056 - 679 3222
e-mail: starosta(at)cerhov.sk







***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Vínna cesta – štart, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.