login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Malá Tàňa: Lepčanka

@ :: Tradičné recepty ::     May 20 2009, 14:19 (UTC+0)

Malá Tàňa, okres Trebišov: Polievky v minulosti bývali často hlavným jedlom. Mäsový vývar sa varil iba na väčšie sviatky. Zeleninová, mliečna alebo zapražená polievka častejšie, ale nemusela dosť zasýtiť. Preto ľudia zvykli polievku zajedať lepčankou. Tá sa pripravovala najmä na večeru.

Suroviny:

- asi kilo zemiakov
- zelený petržlen
- 1 vajce
- 1 cibuľa
- soľ
- hladká múka
- masť na opečenie

Očistené surové zemiaky nastrúhame na kašu, nie ako kapustu, ale ako základ na prípravu halušiek. Pridáme jednu na veľmi drobno nakrájanú cibuľu, čo zabráni tomu, aby nastrúhané zemiaky sčerneli. Doložíme aj čerstvú pokrájanú petržlenovú vňať. V časoch, keď už v hriadkach petržlen nebol, vňať nahradili hrsťou pokrájanej kyslej kapusty. Masu osolíme, pridáme vajce, zamiešame. Po lyžiciach a za stáleho miešania prikladáme hladkú múku. Výsledná masa nesmie byť hustá. Ak dáme veľa múky, lepčanka sa neprepečie, ostane mazľavá, ťažká. Nesmie byť ani príliš riedka, lebo sa roztečie a pri pečení rozpadne.

Na panvici rozpálime masť a lyžicou do nej vkladáme zemiakovú hmotu. Pomocou lyžice ju rozprestrieme, až má tvar placky. Placka je menšia, naraz vieme opiecť štyri až päť placiek na jednej panvici. Lepčanku opečieme z oboch strán do zlatohneda.

-ad-





***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Vínna cesta – štart, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.




čitateľov: 6259