login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Viničky: Na počiatku vzniku ČSR

@ :: Historické foto ::     May 13 2009, 07:33 (UTC+0)

-


Viničky, okres Trebišov: Tieto historické fotografie pochádzajú z čias I. ČSR. Prvá z nich, na ktorej vidíme ženu s deťmi, bola zhotovená v roku 1919, teda hneď na počiatku existencie nového štátu. Ako sme už uviedli, v daných rokoch sa vo Viničkách zvykli ženy po svadbe obliekať už len do tmavých šiat, často iba do čierneho. Táto žena je výnimkou, pretože sa tu prisťahovala z Bohdanoviec.

Syn, ktorého drží v náručí, sa neskôr stal prvým strojným inžinierom v obci. Na druhej fotografii je tá istá žena už v trochu vyššom veku s manželom.

V obci Viničky, ktorá sa stala taktiež súčasťou Československa, bývali predovšetkým Maďari. Prevzatie moci v novom štáte nebolo z hľadiska menšín jednoduché. To sa týka nielen problémov, ktoré mohli pociťovať menšiny, ale tiež ťažkostí, ktoré ohrozovali štátne hospodárstvo. Už vo februári 1919 vyhlásili železničiari v Komárne a v Bratislave štrajk, ku ktorému sa pridali aj pošty a elektrárne. Štrajk viedli členovia nemeckej a maďarskej frakcie sociálnej demokracie. Načasovali to pritom na termín, kedy sa prezident Eduard Beneš zúčastnil mierovej konferencii v Paríži, kde sa okrem iného rozhodovalo aj o stabilite a budúcnosti nového Československa. Nasledovali protesty v mnohých mestách južného Slovenska.

Situáciu čiastočne upokojila pozemková reforma, ktorá sa začala v apríli 1919. Na jej základe sa rozdelila veľká časť pozemkov, ktorá „ostala dlhé veky zafixovaná feudálnym monopolom“. Veľkostatkárom tak mohlo ostať po 150 hektárov poľnohospodárskej pôdy a 100 hektárov inej pôdy, čo bolo dovedna 250 hektárov – s udelením výnimky 500 hektárov. Ostatnú pôdu získavali rodiny, ktoré na nej pracovali. Týmto sa na Slovensku medzi ľudí rozdelilo 1 406 219 hektárov pôdy ľuďom bez ohľadu na ich národnosť.


-sl-






***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Vínna cesta – štart, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.




čitateľov: 3569