login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Viničky: Koráliky a iné ozdoby

@ :: Historické foto ::     May 05 2009, 11:56 (UTC+0)

1904


1922


1912

Viničky, okres Trebišov: Tieto historické fotografie pochádzajú rokov 1904 až 1922. Ide o tri portréty žien rôzneho veku, všetky vyhotovené u profesionálneho fotografa v Košiciach. Pokiaľ sa pozrieme na to, čo tieto obyvateľky Viničiek spája, sú to jednoznačne koráliky. Tie v obci patrili k ozdobe všetkých mladých žien.

Do Viničiek chodieval podomový obchodník, ktorého volali „čečáš“, pretože predával ozdoby – čačky. Išlo zvyčajne o výmenný obchod, keď za svoj tovar bral jablká, šošovicu, múku, či čokoľvek ponúknuté. Najčastejšie chodieval skoro na jar, kedy sa mu najviac darilo. Bývalo zvykom, že týždeň pred Veľkou nocou na Kvetnú nedeľu išli mladé dievčatá do kostola v nových šatách. Ak ich domáce pomery neboli dobré a nový odev si nemohli dovoliť, museli pred Kvetnou nedeľou aspoň vybieliť blúzku a ozdobiť. Najčastejšie na tento účel slúžili nové ozdobné gombíky. Pásik korálikov okolo krku však bola najobľúbenejšia čačka. Ako vidíme, má ho už ja malé dievčatko na prvej fotografii z roku 1904, tiež dvanásťročné dievča na druhom portréte z roku 1922, ale aj vydatá žena, ktorej stav poznáme podľa toho, že už nosí čepiec. Jej fotografia je z roku 1912. I keď ženy po vydaji chodievali vo Viničkácho oblečené v tmavých šatách táto bola výnimkou, pretože sa sem vydala z Bohdanoviec.

Pokiaľ „čečáš“ do Viničiek neprišiel, alebo dievčatá i ženičky zatúžili po čímsi novšom, než čo vždy nosil, chodili na trh do obce Zemplín alebo vlakom do Košíc. Tam ich lákal predovšetkým pestrý výber ozdobných brošní, ktoré boli taktiež veľmi populárne.

-sl-

V tomto článku sú použité informácie, ktoré nám poskytla pani Alžbeta Igneczyová.






***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Vínna cesta – štart, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.




čitateľov: 3437