login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Malá Tàňa: Fazuľová polievka (paszuj leves)

@ :: Tradičné recepty ::     Feb 20 2009, 13:50 (UTC+0)

Malá Tàňa, okres Trebišov: Fazuľa, zemiaky a kapusta tvorili kedysi s koreňovou zeleninou základ varených jedál na dedinách. Varili sa polievky, husté kaše, halušky. Nasledujúci recept na veľmi chutnú polievku je z Malej Tàne.

Suroviny:

- fazuľa
- mrkva, petržlen, kaleráb, zeler
- dve stredne veľké cibule
- lyžica masti
- červená paprika
- soľ

Suchá fazuľa sa deň pred prípravou polievky zaliala studenou vodou a nechala sa do rána močiť. Ale gazdinky ju varila hlavne v čase zberu fazuľových luskov, kedy sa akurát vylúpané zrnká varili bez namáčania.

Zo dve hrste fazule zalejeme jeden a pol až dvoma litrami studenej vody a pridáme k nej očistenú koreňovú zeleninu. Mrkvu pokrájanú na kolieska, petržlen rozkrojíme pozdåžne na dve polovice. Kaleráb na menšie kocky, zeler na štvrtinky. Dve hlávky očistenej cibule vložíme do polievky, keď prvýkrát zovrie voda.

Kým fazuľa zmäkne, bude uvarená aj zelenina. Až vtedy pridáme soľ (solenie polievky hneď na začiatku by spôsobilo, že fazuľa by ostala tvrdá). V niektorých domácnostiach sa do polievky pridávala polovica očistenej zelenej papriky, alebo štvrtina hlávky kapusty v celku.

Pripravíme si zápražku z masti a červenej papriky a pridáme do polievky.

Tento druh fazuľovej polievky sa podával s drobnými cestovinami.

Varili sa aj hustejšie, sýtejšie druhy fazuľovej polievky, keď sa okrem spomínanej zeleniny pridávala buď kyslá kapusta, alebo údené mäso. Takáto polievka sa zahusťovala na masti dohneda opraženou múkou.

Je zaujímavé, že do polievok sa nepridával cesnak, ani do zápražky na drobno pokrájaná cibuľa.

-ad-



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Vínna cesta – štart, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 6651