login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Malá Tàňa: Aszú – folklórna skupina

@ :: Nositelia tradícií ::     Feb 19 2009, 14:55 (UTC+0)





Foto na strane: archív Aszú

Malá Tàňa, okres Trebišov: Aszú je názov pre tokajské výberové víno, ktoré vzniká zmiešaním troch odrôd viniča (furmintu, lipoviny a muškátu žltého) a pridaním cibéb, čo je zamrznuté hrozno s vysokým obsahom cukru, ktoré možno prirovnať k hrozienkam. Aszú je aj názov folklórnej skupiny z Malej Tàne, ktorá pôsobí už od roku 1992.

Počiatky Aszú siahajú do čias, keď sa pri vtedajšej miestnej organizácii Zväzu žien vyprofilovala spevácka skupina. Táto získala odborné vedenie prostredníctvom Gabriela Čonku a Arpáda Horkayho, pričom jej rady sa rozšírili aj o mužských členov a spev doplnili hrané obradové scény. V spomínanom roku 1992 už vystupovali zastrešení Csemadokom, od roku 2006 pôsobia pri Obecnom úrade Malá Tàňa.

Dnes je Aszú folklórna skupina s trojgeneračným zastúpením, jej členovia majú od 10 do 72 rokov. Aktívne sa zúčastňujú najmä folklórnych slávností v tokajskej oblasti. Základ ich repertoáru patria piesne s tematikou vína a oslavy vinárstva. Svoje vystúpenia prezentujú v maďarčine. Skupina nemá vlastný hudobný sprievod, zvyčajne vystupujú bez muzikantov.

Do repertoáru Aszú patrí scénické pásmo Malotàňanský nový chlieb, ktoré prezentuje zvyky spojené so žatvou a pečením chleba. Druhé pásmo má názov Oberačkové zvyky. Týka sa rituálov spojených s vinobraním a tvorby oberačkového venca bohato vyzdobeného najlepším hroznom, ktoré symbolicky odovzdávajú vládcovi nad vinicami – v danom prípade starostke obce. Tento akt je počas vinohradníckych slávností v Malej Tàni každoročne spojený so slávnostným sprievodom v dobových krojoch.

Folklórna skupina Aszú v súčasnosti ponúka približne 30 minútové vystúpenia vhodné aj na folklórne festivaly.

Kontakt

vedúca súboru: Valéria Kovácsová 0907 913 464

kontakt cez obecný úrad: Obecný úrad, Tokajská 25, 076 82 Malá Tàňa
telefón: 056-6793351
e-mail: obecmalatrna(at)kid.sk



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Vínna cesta – štart, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.



čitateľov: 7212