login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Ruskov: Čerstvá bravčová krv ako mozoček

@ :: Tradičné recepty ::     Dec 20 2008, 19:05 (UTC+0)

Ruskov: Na začiatku zabíjačky, keď sa skolilo prasa, podrezal sa mu krk a chytala krv do misky. Do väčšej – tá sa použila pri príprave jaterníc (nie v každom kraji sa robia jaternice s krvou). Do menšej – na prípravu prvého zabíjačkového jedla, čím bola a niekde i je čerstvá bravčová krv ako mozoček.

Suroviny:

- bravčová krv
- cibuľa
- bravčová masť
- soľ
- mleté čierne korenie

Krv v miske sa nechá stuhnúť, až kým je tmavá a vyzerá ako huspenina. V rajničke sa upraží nadrobno pokrájaná cibuľa (veľa cibule – 2 hlavičky) na veľa masti. Masť sa dáva podľa množstva nachytanej krvi, z ktorej sa jedlo robí. Musí jej byť však viac ako na to isté množstvo napríklad vajec, keď ideme robiť praženicu. To preto, aby sa krv neprilepila na dno rajnice. Ak by sa tak stalo, zhorkla by. Tiež preto, aby sa krv rozdrobila na čo najmenšie kúsočky a bolo čo pražiť.

Keď je už cibuľka opražená do sklovita , pridáva sa zrazená krv a za stáleho miešania sa opraží „zo všetkých strán“. Praží sa dlhšie, často sa premiešava, až je krv takmer čierna.
Pri miešaní sa masa rozdrobí na menšie časti a vyzerá to ako mozoček alebo ako praženica.

Jedlo sa osolí. Dáva sa viac soli ako do iných pokrmov, aby sa prehlušila chuť krvi. Ochutí sa to ešte mletým čiernym korením. Takto pripravený pokrm príjemne vonia a podáva sa s chlebom. Gazdiné to ponúkajú ako prvé jedlo na zabíjačke.

-ad-



***


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Slanské vrchy, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.
čitateľov: 7627