login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Slanec: Orešnica

@ :: Nositelia tradícií ::     Oct 28 2008, 13:34 (UTC+0)





Slanec: Orešnica je druh vtáka, ktorý je typický pre okolité lesy Slanca. Svojim spevom prehluší všetkých ostatných operencov a podľa dominantného hlasu ho môžete spoznať ešte skôr, ako ho uvidíte. Rovnaký názov si dala i ženská spevácka skupina s harmonikárom, ktorá sa prezentuje predovšetkým abovskými ľudovými piesňami. Mnohé z nich sú celkom neznáme, zozbierali ich členky skupiny od najstarších žijúcich pamätníkov obce.

„¼udia nás poznajú aj vďaka charakteristickým krojom, ktoré boli pre Slanec typické začiatkom 20. storočia a nosievali ich zámožnejšie dievky. Dali sme si ich ušiť podľa starých fotografií, a tiež podľa šiat, ktoré sme našli v starej truhlici po babke Zuzane Hežeľovej – Tormovej,“ hovorí pani Anna Sabolová, predsedníčka občianskeho združenia Orešnica, ktoré spevácku skupinu zastrešuje. Na priblíženie repertoáru ešte dodáva: „Kedysi stávala pri železničnej stanici veľká píla, o ktorej sa zachovala pieseň. Ale aj o uhliaroch, ktorí mali svoje miliere pri Novom Salaši, máme aj piesne o našich lesoch. Popri nich sú v repertoári i všeobecne známe pesničky, pretože niet väčšej radosti, ako keď dokážeme na vystúpení rozospievať celé obecenstvo.“

Počiatky Orešnice môžeme datovať do roku 2003, keď si raz spoločne zaspomínali, ako to bolo dobre v časoch ich vystúpení na folklórnych vystúpeniach Dargovskej ruže. Ženy, ktoré väčšinou spievajú i v miestnom cirkevnom zbore, sa teda rozhodli, že založia novú skupinu, ktorá sa bude orientovať na miestny folklór. Dnes už majú pätnásť členiek.

Orešnica v spolupráci s obcou každý rok pomáha organizovať v Slanci súťaž „Špivanečky mojo“, kde sa počas niektorých ročníkov predstavilo aj 170 účinkujúcich. Okrem toho vystupovali na mnohých miestach východoslovenského regiónu, opakovane tiež v maďarskej obci Füzér. Na rôznych súťažných prehliadkach získali viacero ocenení, v Maďarsku už dvakrát.


Programová ponuka Orešnice:

Pásmo „Kec še pire paralo“

Pódiová prezentácia vťahuje diváka do čias, keď sa stretávali dievky na spoločnom páraní peria, rozprávali si staré historky z dediny a okolia, samé z čírej radosti tancovali karičku a neskôr vítali parobkov, ktorí im prišli klopať na okno. Takéto večery sa neraz končili spoločnými tancami až do hlbokej noci, kým ich nevyhnal domáci gazda.

Piesne Abova

Podľa záujmu až hodinový blok piesní, ktoré sa spievajú zborovo i sólovo. Sólistkami Orešnice sú speváčky Lucia Sarvašová a Katarína Kužmová.




Kontakt:

Anna Sabolová

mobil: 0908 893 458

e-mail: sabol418@centrum.sk

Spracoval: Slavomír Szabó









***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Slanské vrchy, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 7527