login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Ïurkov: Maleje

@ :: Tradičné recepty ::     Jul 18 2008, 12:55 (UTC+0)

Maleje bolo príležitostné jedlo, ktoré sa pripravovalo zvyčajne vtedy, keď sa piekol chlieb. Pece na chlieb bývali väčšie, obvykle sa v nich dalo pripraviť šesť bochníkov naraz. Museli sa teda aj dlhšie vyhrievať. Maleje sa piekli popri tom. Vnímané boli skôr ako koláč, ale zasýtili aj ako hlavné jedlo.

Recept sme získali v Ïurkove od pani Alžbety Valíkovej.

Suroviny:

- kukuričná múka
- mlieko
- cukor
- štipka soli
- sóda bikarbóna
- bravčová masť
- sirup

Postup:

Kukuričnú múku zmiešame s mliekom, pridáme cukor podľa chuti a štipku soli. Tiež sódu bikarbónu, pričom na kilogram múky je potrebná asi jedna kávová lyžička. Všetko opäť rozmiešame tak, aby nám vzniklo riedke cesto bez hrudiek. To necháme chvíľku odstáť.

Roztopenou bravčovou masťou omastíme pekáč a cesto doň vylejeme tak, aby sme mali vrstvu hrubú asi 1,5 centimetra. Potom ho po vrchu polejeme trochou sirupu a dáme piecť. Je potrebné použiť vyšší pekáč, pretože v peci sa hrúbka mašlejí zväčší až na 5 centimetrov. Po upečení môžeme rovno podávať.

Veľkou špecialitou bolo, pokiaľ sa pri príprave malejí, ale aj iných jedál, kde je potrebné mlieko, používala kulajstra. Kulajstra je prvé mlieko kravy po otelení. Má svojráznu vôňu, považovalo sa za delikátne. Pri ochutnaní pripomína tekutý tvaroh, na ktorý sa zmení aj pri miernejšom zahriatí. Z otelenej kravy sa dojila kulajstra asi týždeň, potom jej mlieko malo zasa obvyklú chuť.

-sl-


* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Slánske vrchy, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.
čitateľov: 7986