login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Slanská Huta: Polievka na žatvu

@ :: Tradičné recepty ::     Jul 01 2008, 08:49 (UTC+0)

Počas horúcich letných dní bolo prác na poliach neúrekom. Kosilo sa obilie a muselo sa to urobiť čo najrýchlejšie, aby drahocenné zrnká nevypadali z klasov na zem. Preto každá rodina pozývala na pomoc koscov a pomocníkov z oblastí, kde už žatva prebehla, alebo kde sa pestovali iba zemiaky a kukurica. Úlohou gazdinej bolo pripraviť jedlo pre mnoho hladných krkov tak, aby bolo sýte, pestré a mohlo sa jesť aj za studena. Taká bola napríklad polievka na žatvu, ktorej recept sme získali v obci Slanská Huta..

Suroviny:

- hladká múka
- mlieko (smotana)
- kúsok masla
- soľ
- vajíčka

Postup:

Pripravíme si svetlú zápražku z nasucho opraženej múky, ktorú zalejeme mliekom. Množstvo mlieka sa volí tak, aby miešaním vznikla hustejšia masa, podobná omáčke. Potom ju necháme prejsť varom. Do vriacej zmesi vylejeme vajíčka. Vajíčka už nemiešame, opäť necháme prejsť varom, kým sa uvaria natvrdo. Pridáme soľ a nakoniec zjemníme smotanou, prípadne kúskom masla.

Táto polievka sa varila vo veľkom hrnci a rozbilo sa do nej toľko vajíčok, s koľkými stolovníkmi gazdiná rátala. Podávala sa s chlebom.

-ad-

* * *

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Slánske vrchy, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.
čitateľov: 6889