login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Nižná Kamenica, Košický Klečenov: Deviataci

@ :: Historické foto ::     Apr 04 2008, 15:01 (UTC+0)

Nižná Kamenica, Košický Klečenov, okres Košice-okolie: Táto fotografia vznikla počas školského roku 1962/1963 a vyhotovená bola v Nižnej Kamenici pred kaštieľom rodu Forgáčovcov (Forgach), kde sa v tom čase nachádzala škola, ktorá slúžila aj obci Košický Klečenov.

Počas II. svetovej vojny i po nej sa v Košickom Klečenove nachádzala základná škola, v ktorej sa však učili len prvé štyri ročníky. Všetci boli v jednej triede, učilo sa na dve zmeny. Spolu bol 1. s 3. ročníkom a 2. so 4. ročníkom. Prvým povojnovým učiteľom bol p. Kerlík, od roku 1956 ho vystriedal učiteľ Ferenčík s učiteľkou Kirnagovou. Mimochodom, táto bola tetou Mariána Čalfu - prvého porevolučného predsedu federálnej vlády Československa. Ročníky vyššie ako štvrtý chodili do školy do Nižnej Kamenice, od roku 1969 do Bidoviec.

V súčasnosti sa v Košickom Klečenove nachádza materská škola, základná však nie. V dedina má spolu s pričlenenou obcou Borda približne 280 obyvateľov a prevádzkovanie školy by pre ňu bolo nerentabilné.

Kaštieľ, ktorý je v pozadí na fotografii, v časoch jej vzniku slúžil ako základná škola. Dnes sa v ňom nachádza detský domov. Objekt pôvodne patril Alžbete Forgáčovej (Forgach), ktorá si v roku 1920 vzala za manžela baróna Kelemena Waldbotta. Po vzniku Horthyovského Maďarska sa rodina odsťahovala z územia vtedajšieho Československa. Po II. svetovej vojne odišli do Kanady, kde jedna z dcér Alžbety Forgáčovej žije dodnes (apríl 2008).

-sl-



* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Slánske vrchy, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 5216