login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Košický Klečenov: Výstavba na farských lúkach

@ :: Historické foto ::     Mar 22 2008, 18:26 (UTC+0)

Košický Klečenov, okres Košice-okolie: Táto fotografia vznikla v roku 1972 a zachytáva výstavbu miestnej požiarnej zbrojnice. Zároveň na nej vidieť dnes už neexistujúcu budovu niekdajších potravín. Tieto objekty sa stavali na niekdajších farských lúkach, čím vtedajšia vládna moc demonštrovala najmä svoj postoj k majetku cirkvi tak, že má slúžiť ľuďom.

Postoj štátnej politiky k cirkevným otázkam sa prejavoval vo viacerých smeroch. V roku 1953 bol klečenovský gréckokatolícky kňaz Juraj Podhájecký odvlečený na nútené práce, pretože verejne odmietal nariadené zlúčenie gréckokatolíckej a pravoslávnej cirkvi. Nepodpísal prechod, ktorým mali gréckotakolícky kňazi prejsť na pravoslávnu vieru. I keď podľa spomienok miestnych obyvateľov nikdy žiaden trestný čin nespáchal, ako bývalo v päťdesiatych rokoch zvykom, vykonštruoval sa z toho politický proces a následné väznenie.

Nový pravoslávny kňaz Sedlický, ktorý prišiel do Košického Klečenova, mal teda výrazne sťaženú pozíciu. Jeho prvou snahou bola rekonštrukcia kostola, ku ktorej vyzval obyvateľov dediny. Títo, keď ich spojila spoločná práca, si podľa spomienok kňaza rýchlo obľúbili.

V budove niekdajšej požiarnej zbrojnice sa dnes nachádza obecný úrad. Dobrovoľní požiarnici v Košickom Klečenove pôsobia od tridsiatych rokov 20. storočia dodnes.

-sl-



* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Slánske vrchy, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.

čitateľov: 4359