login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Košický Klečenov: Prvé kosačky

@ :: Historické foto ::     Mar 22 2008, 13:54 (UTC+0)

.


.


Košický Klečenov, okres Košice-okolie: Tieto fotografie vznikli začiatkom päťdesiatych rokov, teda ešte pred vznikom miestneho JRD. Vidíme na nich súkromných poľnohospodárov pri žatve. Zaujímavo pôsobí jednoduchá kosačka, ktorú môžete vidieť na prvom a treťom snímku. Začala sa využívať namiesto klasického kosenia a jej využitím sa zber úrody výrazne zrýchlil. V danom období ich bolo v Košickom Klečenove asi päť.

Kosačku obsluhovali dvaja ľudia, z ktorých jeden viedol kone a druhý mal na starosti zbernú opierku. Na ňu sa ukladali useknuté klasy. Keď ich bolo dosť, pohybom páky ich vyklopil nabok. Takýto zväzok klasov tu nazývali húsatá. Za kosačkou kráčali zberači a zberačky, ktorí húsatá dvíhali a zväzovali. Dve zviazané húsatá tvorili jeden snop.

Súkromné poľnohospodárstvo bolo v tých rokoch (ako skoro vo všetkých dedinách) veľmi rozšírené. Košický Klečenov však nebola výsostne poľnohospodárska dedina, mnoho mužov pracovalo v lesoch a robilo furmanov. Obilniny sa pestovali predovšetkým na vlastné zužitkovanie poľnohospodármi, výnimkou bol ovos. Ten sa tu pestoval vo väčšej miere, a to hlavne na predaj. Vyvážal sa do okolitých obcí a miest, najviac do Košíc.

-sl-



* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Slánske vrchy, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 4321