login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Malá Ida: Spracovanie dreva

@ :: Historické foto ::     May 23 2005, 13:55 (UTC+0)

Malá Ida: Dedina obkolesená lesmi bola priam predurčená na obchodovanie s drevom. Mnoho jej obyvateľov sa živilo tým, že chodili drevo predávať do Košíc, a to aj dlhé roky po vojne.

Spôsobov bolo niekoľko. Najčastejšie nakúpili siahovice od obecného urbariátu, ktoré potom narúbali na klátiky a na rebrinákoch odviezli do Košíc. O tom zčasti pojednáva aj poviedka Slovenský cukor. Bežnou fintou predávajúcich bolo, že polovicu rebrináku vyložili na okraji mesta niekde na kopu, aby si Košičania mysleli, že majú už len málo dreva a cenu nezjednávali na nižšiu. Potom sa po drevo vrátili, opäť naložili na voz a išli predávať ďalej.

Aj v tých časoch fungoval trhový mechanizmus a tak obyvatelia Malej Idy chodili nakúpiť siahovice dreva niekedy do Šemše ku drevorubačom grófa Semseyho, niekedy aj do Zlatej Idky, kde údajne s drevom obchodovali Židia. Vždy podľa toho, kde boli aké ceny za siahovice.

V Malej Ide sa ešte aj počas vojny nachádzal tzv. furmanský dvor, kde sa povozníci s drevom zo Šemše a Malej Idy zastavovali, napojili kone a dali im oddýchnuť, najedli sa a potom išli ďalej. V prípade potreby tu mohli kone aj ustajniť a prespať.

Cesta medzi Košičami a Šemšou bola o niečo kvalitnejšia ako iné. Dobre ujazdená zemina a podľa potreby vysypaná drobnými kamienkami. Na jej údržbu podľa spomienok pamätníkov prispeval gróf Semsey.

Táto fotografia je však z novších čias, niekedy z prelomu päťdesiatych a šesdesiatych rokov 20. storočia a obrázok bol nachytený na tzv. hospodárskom dvore, kde sa pripravovalo drevo na výstavbu objektov miestneho JRD. To bolo v Malej Ide založené v roku 1953.

-sl-
čitateľov: 8207