login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Rozhanovce: Svadobný pár

@ :: Historické foto ::     Feb 20 2008, 20:01 (UTC+0)

Rozhanovce, okres Košice – okolie: Táto historická fotografia z roku 1929 zachytáva svadobný pár z Rozhanoviec. Fotka vznikla v ateliéri v Košiciach. Zobrazený pár nepatril medzi tých najbohatších obyvateľov obce. Podľa výpovede majiteľky fotografie, na ktorej sú jej rodičia, to bola „čistá chudobina, len robotníci, co nemali ničeho“.

O jej výpovedi údajne svedčí aj ošatenie. Muž má síce nový oblek, čiže nohavice zvané priče a sako, ktoré tu nazývali gerok. Takýto oblek si však v daných rokoch chudobný muž kupoval iba raz v živote, a to na svadbu. Potom ho nosil po celý život, ale len vo sviatočné dni. Keď bolo chladnejšie, na obleku nosieval čuhu, čiže jednoduchý kabátec, ktorý sa často vyrábal aj z ovčej vlny.

Bohatšie nevesty si kupovali svadobné šaty, ktoré si po svadbe odložili do skrine ako pamiatku. To, že už v daných rokoch si majetnejšie rodiny dovolili takýto prepych, je znakom pomerne dobre situovanej dediny, ktorá mala silnejšiu vrstvu bohatých sedliakov a podnikateľov. Je to tiež sprievodný znak toho, že sa obec nachádzala v relatívnej blízkosti Košíc a vplyv mesta najmä na bohatšie vrstvy bol citeľný. Chudobnejšie vrstvy zasa napodobňovali bohatšie a tak typické svadby v krojoch vymizli pomerne skoro.

Nevesta na fotografii má teda novú blúzku i sukňu, ale ušité v takom štýle, aby ich mohla využiť aj na bežné nosenie po svadbe. Za znak stavu nevesty jej slúži veniec, ktorý sa tu vyrábal tak, že na drôt sa pripevnili naškrobené čipky a všetko sa ozdobilo niekoľkými korálkami. Tie mala aj okolo krku, pričom takýto korálkový náhrdelník tu volali pacerky. Ozdobný, či skôr svadobne rituálny je aj golier z čipky, ktorý bol našitý na blúzku. Ten sa potom po svadbe odpáral, blúzka slúžila na ďalšie nosenie a čipkovaný golier si chudobnejšia nevesta odkladala na pamiatku namiesto spomínaných svadobných šiat. Rovnako aj svoju svadobnú vreckovku, či po rozhanovsky šmochtidľu, ktorú nevesta drží v pravej ruke. Muž si na pamiatku nechával len parketku, čiže ozdobné pierko, ktoré má pripevnené na golieri.

K svadobným zaujímavostiam patrí, že všetci družbovia dostali od nevesty do daru ručníky, ktoré im sama utkala. To sa síce dialo skoro vo všetkých východoslovenských dedinách, ale v Rozhanovciach boli tieto ručníky zdobené ružami a na rozdiel od iných obcí sa tieto ruže nevyšívali, ale boli farebne priamo vytkané. Tým dávala nevesta najavo aj svoju šikovnosť.

-sl-



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu „Zachráňme staré príbehy, aby sme nestratili svoju identitu“, ktorý podporila Stredoeurópska nadácia a spoločnosť Slovnaft, a.s., člen Skupiny MOL.


čitateľov: 4890