login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Poruba pod Vihorlatom: Bosé dievčatá

@ :: Historické foto ::     Nov 21 2007, 11:32 (UTC+0)

Poruba pod Vihorlatom; okres Michalovce: Uverejnená fotografia pochádza z konca štyridsiatych rokov 20. storočia a vidíme na nej štyri bosé dievčatá. V tom čase to nebolo nič výnimočné, vtedy sa tu ešte chodilo naboso úplne bežne a topánky neboli ľahko dostupné, pre dedinčanov boli drahé.

Na druhej strane, prvú obuv dostávali deti, ktoré sa ešte len učili chodiť, „aby im spevnela nôžka“. Napriek vysokým cenám mal topánky vlastne každý, len ju nepoužíval, „aby sa neschodili“. Bolo teda bežné, že ak sa ľudia vybrali napríklad na trh do Michaloviec, išli naboso a obuli sa až pred príchodom do mesta, aby na nich mešťania nepozerali zvysoka. Michalovce bolo aj najbližšie miesto, kde sa dali topánky kúpiť, ale Porubčania radšej chodievali do Ungváru – čiže Užhorodu, kde boli lacnejšie.

Už sme písali, že dedinu počas II. svetovej vojny vypálili nemeckí fašisti. Fotografii teda v pozadí zachytáva stav po jej obnove, pretože s pomocou štátu tu v rokoch 1947 – 1948 postavili 72 jednoizbových domov. Blatistá cesta však nie je dôsledkom niekdajšej pohromy, takéto v tejto časti Slovenska bývali bežné až do sedemdesiatych rokov, rovnako aj v Porube.

-sl-



* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 4471