login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Poruba pod Vihorlatom: Vojak i poľnohospodár

@ :: Historické foto ::     Oct 24 2007, 09:58 (UTC+0)

1


2


3


4

Poruba pod Vihorlatom; okres Michalovce: Prvé dve z uverejnených fotografií pochádzajú približne z roku 1928. Je na nich obyvateľ Poruby, ktorý v tom čase slúžil v armáde Československej republiky. Odchod na vojenskú službu vtedy znamenal veľkú životnú zmenu, najmä pre miestnych poľnohospodárov a uhliarov, ktorí inak často za celý život sotva opustili dedinu.

Prvá svetová vojna Porubu pod Vihorlatom priamo nepoznačila, vzťah mladých mužov k armáde údajne nebol záporný. Najmä v tých časoch, kedy po rozpade Rakúsko – Uhorska vznikol samostatný štát Čechov a Slovákov.

Po návrate z vojenčiny mladého muža čakal život, ktorý sa v obci spájal s chovom dobytka, pomenej s obrábaním pôdy, ale najmä s pálením hnedého uhlia a s ťažbou dreva v lesoch Vihorlatu.

I keď väčšina zemplínskych obcí bola poľnohospodárskych, Poruba pre svoj podhorský charakter nie. Pestovali sa tu zvyčajne zemiaky, obilie len čiastočne. Dokonca aj repu na kàmenie ošípaných museli kupovať na Dolniakoch, ako tu nazývali južnú časť Zemplína.

Muža, ktorý je ako vojak na prvých dvoch fotografiách, zachytávajú aj fotografie č. 3 a 4 asi o štyridsať rokov neskôr. V tom čase bol poľnohospodár, ktorý obrábal svoje malé pole (veľké polia museli ísť do JRD) a čiastočne sa venoval aj chovu koní.

-sl-



* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 3579