login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Poruba pod Vihorlatom: Na odpuste

@ :: Historické foto ::     Oct 22 2007, 13:50 (UTC+0)

Poruba pod Vihorlatom; okres Michalovce: Uverejnená fotografia pochádza niekedy z prelomu tridsiatych a štyridsiatych rokov 20. storočia a zachytáva obyvateľov Poruby pri oddychu počas odpustu. Táto cirkevná slávnosť sa tu koná vždy 8. mája a je zasvätená sv. Markovi – evanjelistovi. Miestni obyvatelia sú odfotení na mieste, ktoré volajú „Na pažiti“, kde sa konávali aj dedinské tancovačky.

Tancovačky neodmysliteľne patrili aj ku každému odpustu. V dedine pred kostolom stáli stánky, tuto volané šatriky. Deti si v nich kupovali husárov a srdiečka z perníka. Zaujímavo znie informácia, že veľký záujem o predávaný tovar na odpustoch bol najmä v neskorších časoch „hlbokého socializmu“. To pretože to bolo jedno z veľmi mála miest, kde sa dali kúpiť aj ružence, modlitebné knižky a obrázky svätých.

Po bohoslužbe sa ľudia na odpuste rozchádzali do svojich domov, pričom sa podávali slávnostné jedlá, na ktoré si pozývali hostí. Večer bývala tancovačka, kde hrala cigánska kapela z blízkej Jovsy. Tancovačka tu však nebola žiadnou výnimočnou slávnosťou. Pod holým nebom sa tu tancovalo zvyčajne každú nedeľu večer od jari až do zimy.

-sl-



* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 4027