login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Poruba pod Vihorlatom: Obleková móda ako vplyv židovskej obce

@ :: Historické foto ::     Oct 19 2007, 11:40 (UTC+0)

.


Poruba pod Vihorlatom: Tieto fotografie pochádzajú zo začiatku štyridsiatych rokov 20. storočia a zachytávajú chlapov pri oddychu v čase dedinskej slávnosti. Muži sa vyobliekali do slávnostných oblekov.

Oblek v tom čase už patril k akejsi požadovanej výbave každého dospelého chlapa. Vo všedný deň ho nosili len najbohatší gazdovia a príslušníci miestnej židovskej komunity. Ostatní chodili v drelichových nohaviciach z domáceho konopného plátna a zvyčajne ešte aj v konopnej košeli. Práve v uvedenom čase sa však situácia rýchlo menila a konfekčné oblečenie sa stávalo dostupnejším aj menej majetným. Podľa spomienok pamätníkov to boli práve Židia, ktorí do týchto horno-zemplínskych obcí priniesli „oblekovú kultúru“. Malo to na miestnych obyvateľov údajne väčší vplyv ako móda prichádzajúca z mesta.

Mnohí z Porubčanov u Židov pracovali. Patril im napríklad výkup a predaj dreveného uhlia, ktoré sa pálilo v tunajších vihorlatských lesoch. Vyvážali ho až do Švajčiarska. Obchodovali aj z drevom, vlastnili predajňu potravín a rozličného tovaru.

Miestni obyvatelia si spomínajú aj na prvé cukríky, ktoré sa dali v obchode „u Žida“ kúpiť. Bol to karamelizovaný cukor v tvare typickej cukrovej homole. V jeho vnútri bol však premyslene zapečený špagát. Keď niekto koncom špagáta potiahol, z homole sa odlúpol kúsok karamelu veľký ako cukrík.

Židovská komunita v Porube zanikla vplyvom deportácií počas II. svetovej vojny. Miestnu synagógu Nemci vypálili. Dnes steny z jej niekdajšieho rumoviska tvoria súčasť skladu miestneho urbariátu, ktorý stojí presne na jej mieste. V obci sa ešte nachádza starý židovský cintorín.

-sl-



* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 4522