login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Bracovce: Dobová fotokoláž

@ :: Historické foto ::     Oct 17 2007, 14:43 (UTC+0)

.


.


Bracovce: Prvá z uverejnených fotografií je dobová fotokoláž, ktorá vznikla v Spojených štátoch amerických. Bolo to dvadsiatych rokoch 20. storočia, keď mnoho ľudí zo Zemplína opúšťalo svoje domovy, aby si zarobili za oceánom. Rovnako to bolo aj v tomto prípade. Muž a žena na fotografii pochádzajú z Bracoviec a sú manželia. Ona sa však nechala odfotiť v Michalovciach a on v USA. Manželka mu poslala fotografiu a na požiadanie mu z nej v Amerike vyrobili túto koláž, kde stoja vedľa seba. Zo súčasného fotografického hľadiska ide o pomerne naivnú tvorbu koláže, pretože muž bol od svojej ženy v skutočnosti vyšší.

Odchod do Ameriky za prácou ovplyvňoval mnohé zemplínske obce výrazným spôsobom. Napríklad v Bracovciach žilo v roku 1890 žilo 863 obyvateľov, ale v roku 1900 už len 812 obyvateľov. Podľa záznamov len v roku 1881 sa do USA z Bracoviec odsťahovalo za prácou 16 ľudí. Príčinou bola miestna chudoba. Po návrate (pokiaľ sa vrátili) však tvorili bohatšiu časť obyvateľstva, mohli si zakúpiť polia a postaviť dom.

Podobne to bolo aj v tomto prípade. Muž z fotografie sa do Bracoviec vrátil v roku 1931, opravil dom, kúpil kone, voz a náradie. Polia rodina zakúpila už pred jeho príchodom za peniaze, ktoré poslal.

Na fotografiách je zaujímavé, ako sa Zemplínčan prispôsobil svojim štýlom obliekania americkej móde. Nikto by tam neodhadoval, že je z východného Slovenska, kde sa v tom čase ešte na vidieku nosili šaty z doma vyrobeného konopného plátna. Vidíme to na druhej fotografii, tiež na tretej, kde sa nachádza vo svojom americkom pracovnom kolektíve – sedí vľavo.

-sl-



* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.




čitateľov: 4298