login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Poruba pod Vihorlatom: Porubian

@ :: Historické foto ::     Oct 08 2007, 12:28 (UTC+0)

Poruba pod Vihorlatom: Táto fotografia pochádza zo sedemdesiatych rokov 20. storočia a zachytáva členov folklórnej skupiny Porubian na zájazde pred vystúpením.

Folklórny súbor vznikol už v roku 1972 a hneď od počiatkov si dal za úlohu viac, než len prezentáciu folklóru za účelom pozdvihnutia nálady divákov. Jeho ťažisko spočíva predovšetkým v programoch, ktoré verne prezentujú staré tradície. Tieto programy vznikali na základe etnografického výskumu, keď členovia súboru zisťovali, k akému sviatku sa viazali aké zvyky. Takto vzniklo napríklad pásmo „Jednane pastira, perši výhon“.

Spomínaný program približuje zvyky okolo prvého vyháňania dobytka na pašu, keď sa na jar zazelenala tráva. Zvyčajne to bývalo okolo Veľkej noci na Zelený štvrtok. Vtedy napríklad dedinčania zbierali mladé konáriky liesok, ktoré zapichovali na okraje pastvísk, polí, taktiež si ich dávali do okien. Verili, že tento zvyk ochráni ich domovy, zem i dobytok od všetkých chorôb a pohrôm.

Súbor podobne spracoval a prezentoval viaceré zvyky, ktoré sa spájajú s krstinami, svadbou, odchodom na vojenčinu a podobne. Poctivý prístup a etnografická vernosť ich programov zaujali odborníkov natoľko, že časom s nimi začala spolupracovať Slovenská akadémia vied a Slovenská televízia. Folklórny súbor Porubian je stále aktívny.

Viac o súbore i jeho programovej ponuke si prečítate, ak si kliknete tu.

-sl-



* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.

čitateľov: 3874