login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Miková: Svadba v rokoch sedemdesiatych

@ :: Historické foto ::     Sep 07 2007, 06:58 (UTC+0)

Miková - okres Stropkov: Táto fotografia pochádza zo sedemdesiatych rokov 20. storočia a zachytáva svadobný sprievod v obci Miková. To už boli časy, kedy podľa vonkajších čàt nebolo možné presne určiť o akú národnosť sa jedná. Pritom rusínske svadby bývali dostatočne svojrázne a niektoré ich prvky pretrvávali aj v tých časoch, ale s ľudovými krojmi to už nemalo nič spoločné. Zachoval sa však miestny zvyk, že sa na svadbe zúčastnilo až desať družičiek, ktoré sú tu oblečené v rovnakých bielych šatách.


Ïalší zo zvykov, ktorý však fotografia nezachytáva, bola svadobná úloha zástavníka. Ten sa zdržiaval vždy tam, kde sa malo momentálne niečo odohrávať. Napríklad pri odpytovaní nevesty a ženícha bol pri rodičoch, počas sprievodu na jeho začiatku, pri čepčení nevesty stál pri nej. Zástavník v Mikovej však nemal zástavu, ale zvyčajne mladú vyťatú brezu, ktorú ozdobil pruhmi farebného papiera. Bol to zvyčajne papier krepový, ktorý tiež zohral (na dnešné pomery) takmer komickú úlohu vo vidieckej „kozmetike“.

Krepový papier sa vyrábal ako ozdobný na rôzne nástenky a dekorácie miestností. Najčastejšie býval červený a určite si mnohí pamätajú, že pri práci s ním ostávali červené aj prsty. Púšťal farbu. To už v skorých povojnových časoch využívali ženy, ktoré ho zvykli navlhčiť a prifarbovali si s ním líca.

V čase vzniku fotografie sa svadby konali už len v jeden deň – v sobotu, veselica bola zo soboty na nedeľu a v noci sa všetko skončilo. Potom sa až v nedeľu podával slávnostný obec, ale to len pre najbližšiu rodinu ženícha a nevesty. Svadby sa už nekonali na dvoroch a v súkromných domoch, ale v kultúrnom dome. Aj počet návštevníkov bol teda menší, nebola to už oslava, ktorej by sa zúčastnila celá dedina.

Medzi typické svadobné jedlá v Mikovej pred II. svetovou vojnou patrili pirohy, ktoré sa podívali plnené tvarohom, prípadne zemiakmi. Robili ich varené aj pečené. Potom to boli fučky, čiže pečené buchty plnené lekárom, alebo tvarohom. Podávala sa kapustová polievka a mäso, ak bolo, tak varené kuracie.

V predvojnových časoch svadba trvala tri dni a tancovalo sa hlavne v stodole, kde bol najväčší krytý priestor.

-sl-

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu „Zachráňme staré príbehy, aby sme nestratili svoju identitu“, ktorý podporila Stredoeurópska nadácia a spoločnosť Slovnaft, a.s., člen Skupiny MOL.

čitateľov: 4371