login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Miková: Škola a obec

@ :: Historické foto ::     Sep 06 2007, 09:24 (UTC+0)

Miková - okres Stropkov: Táto fotografia vznikla v roku 1954 za presne známych okolností. Jeden z obyvateľov Mikovej priniesol z Leningradu (Peterburg) fotoaparát a tak ho išli prvý krát vyskúšať. Vidíme tu chlapcov z Mikovej a okolia, ktorí navštevovali jedenásťročnú školu v Medzilaborciach.


Vieme, že v roku 1940 mala Miková 636 obyvateľov, v roku 1948 to bolo 608 obyvateľov. Žilo tu teda aj dosť detí, ale ako sme už písali, väčšinou vychodili iba základnú školu. Jednoducho, rodičia viac potrebovali, aby deti ostávali doma a pracovali na poli, alebo s dobytkom.

Chlapec z Mikovej, ktorý je autorom tejto fotky, si spomína na súvislosti zápisu do medzilaboreckej školy celkom presne. Mal už vychodené prvé ročníky základnej školy v Mikovej, a pretože bol dobrý žiak, učiteľ mu odporúčal, aby prestúpil na jedenásťročnú školu, ktorá pripravovala talentované deti na vysokoškolské štúdium. Svojim spôsobom poskytovala vzdelanie blízke súčasnému osemročnému gymnáziu. Matka chlapca, pretože jeho starší brat už študoval, však chcela, aby ostal aspoň rok doma a pomáhal s gazdovstvom. Preto ho ako jedenásťročného vzala so sebou do Medzilaboriec k lekárovi, že vraj je malý a slabý, nech mu dá potvrdenie, že na štúdium má nastúpiť až po ročnom oddychu. Lekár sa však zasmial, pretože údajne slabý chlapec prišiel za ním s matkou z Mikovej pešo, čo bolo vtedajšou cestou dvanásť kilometrov.

Na jedenásťročnú školu do Medzilaboriec sa nedostal hocikto. Musel byť alebo skutočne rozumovo nadaný, alebo – ako to v tých časoch chodievalo, musel mať protekciu. V danom čase tam okrem tohto talentovaného chlapca chodili z Mikovej len tri deti, a to dvaja farárovi synovia a učiteľova dcéra.

-sl-

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu „Zachráňme staré príbehy, aby sme nestratili svoju identitu“, ktorý podporila Stredoeurópska nadácia a spoločnosť Slovnaft, a.s., člen Skupiny MOL.

čitateľov: 3930