login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Miková: Povojnové školstvo

@ :: Historické foto ::     Sep 05 2007, 09:23 (UTC+0)

Miková - okres Stropkov: Táto historická fotografia pochádza z roku 1954 a zachytáva mikovských študentov jedenásťročnej školy v Medzilaborciach. Bol to veľký zlom v živote obce už aj z toho dôvodu, že do roku 1946 v Mikovej nikto nevyštudoval strednú, odbornú, alebo vysokú školu. Dovtedy všetky tamojšie deti po ukončení základnej školskej dochádzky ostávali doma, pracovali na poliach, v lese, alebo pásli dobytok.

Jedným z hlavných dôvodov bolo, že rodičia si nemohli dovoliť deťom platiť za školy. Ako sme už písali, Miková bola natoľko chudobná obec, že mnohé rodiny v povojnovom období dávali z existenčných dôvodov vlastné deti na adopciu do Českej republiky. Nieto, aby im ešte platili školy. Až nová ústava, ktorá dávala ľuďom právo na vzdelanie, prácu a odpočinok, umožnila aj deťom z obce navštevovať a ukončiť ďalšie školy. Štát dokonca poskytoval za dobrý prospech štipendiá až do výšky 600 korún mesačne.

V rokoch 1946 až 2004 tak v dosiahlo stredoškolské vzdelanie 53 občanov a vysokoškolské vzdelanie 26 občanov z Mikovej. Medzi slovenskými odborníkmi, ktorí pochádzajú z tejto obce, sa stal známy najmä Vasiľ Choma (nar. 1927), ktorý vyštudoval Filozofickú fakultu v Peterburgu, prednášal na Filozofickej fakulte UPJŠ v Prešove a na Pedagogickej fakulte UK v Bratislave. Vo svojom vzdelaní dosiahol docentúru. Okrem iného pôsobil aj v diplomatických službách v Ázii a v Afrike a bol aj ústredným inšpektorom pre školy s vyučovacím ukrajinským jazykom na Slovensku.

-sl-

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu „Zachráňme staré príbehy, aby sme nestratili svoju identitu“, ktorý podporila Stredoeurópska nadácia a spoločnosť Slovnaft, a.s., člen Skupiny MOL.

čitateľov: 4268