login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Miková: Deti na adopciu a opateru do Čiech

@ :: Historické foto ::     Sep 03 2007, 07:03 (UTC+0)

Miková - okres Stropkov: Táto historická fotografia pochádza z roku 1947 a zachytáva jednu z bolestných kapitol obce Miková. V povojnových časoch bola v dedine taká chudoba, že mnohopočetné rodiny dávali svoje deti na adopciu českým rodinám. Druhá možnosť, organizovaná českou stranou, bolo poslať malé deti na opateru, kde sa ich na pol roka až rok ujali české i moravské rodiny, a potom ich vrátili do Mikovej. Táto fotografia pochádza z juhomoravskej obce Veverská Bitýška a sú na nej malí Mikovčania práve v čase, keď čakali na príchod adoptívnych rodičov.

Podľa spomienok muža, ktorý nám túto fotografiu poskytol a sám je na nej ešte ako dieťa, v Českej republike bol záujem o adopciu najmä o dievčatá. Malí chlapci sa brali skôr na ročnú opateru, ale dosť vyberali podľa toho, akí boli silní. To pretože mnohí na statkoch počas doby opatery manuálne pracovali.

Majiteľa tejto fotky si na opateru vybral muž z mestečka Rýmařov. Z Veverskej Bitýšky tam šli na saniach ťahaných koňmi. Muž mal tridsať hektárový pozemok a poľnohospodársky statok, ktorý získal po vysťahovanej nemeckej rodine. Pestoval najmä ľan. Malý jedenásťročný chlapec z Mikovej mu na statku pol roka pracoval, ale prijímal to s vďačnosťou, pretože mal vždy dostatok jedla, aj teplého, mal tiež teplé šaty i dobré ubytovanie.

Problémy mu robila len česká škola. Ako Rusín sa doposiaľ učil v Mikovej písať azbukou a latinku ešte neovládal. Naviac, rusínsky jazyk je blízky ukrajinskému. Chlapec sotva rozumel slovensky, nieto ešte česky. Po polroku sa vrátil domov späť na východné Slovensko.

Ešte aj teraz na svoj pobyt na statku pri Rýmařove spomína s vďakou. Začiatkom deväťdesiatych rokov dokonca vycestoval na tie isté miesta, aby sa stretol s potomkami rodiny, ktorá sa ho v zlých časoch hladu ujala.

Jeden zo skutočných mikovských príbehov, ktoré sa v povojnových rokoch a v súvislosti s ponúkaním detí na adopciu odohrali, nájdete na týchto stránkach pod názvom Ako divé husi.


–sl-


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu „Zachráňme staré príbehy, aby sme nestratili svoju identitu“, ktorý podporila Stredoeurópska nadácia a spoločnosť Slovnaft, a.s., člen Skupiny MOL.

čitateľov: 3669