login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Miková: Obec v predvojnovom období

@ :: Historické foto ::     Sep 03 2007, 06:55 (UTC+0)

Miková - okres Stropkov: Táto fotografia z obce Miková pochádza z predvojnových čias. V popredí sa nachádzajú štyri obyvateľky obce, v pozadí drevené domy typické pre vtedajšie časy.

Typický mikovský dom v predvojnových časoch bol drevený, ľudia si ich stavali svojpomocne. Kompletná poľnohospodárska usadlosť mala tieto miestnosti:

        - kuchňa (kuchyňa),
        - komora,
        - bojisko,
        - stajňa,
        - šopa,
        - sypanec.

Kuchyňa bola hlavnou miestnosťou usadlosti, často jedinou, ktorú ľudia priamo obývali. Varilo sa v nej pre ľudí i pre zvieratá, podlahou bola zem vymastená žltou hlinou. V pravom zadnom kúte kuchyne bola veľká pec. V kuchyni boli aj široké drevené postele vystlané ražnou slamou, pričom na jednej posteli spali štyria členovia rodiny. Ak rodina bola väčšia – a zvyčajne bola – tak sa ešte používali „postilky“, čo boli veľmi nízke postele, ktoré sa cez deň zasúvali pod riadne postele.

Bojisko je miestny rusínsky názov pre stodolu. Tá susedila s maštaľou a skladovali sa tam vozy, pluhy a podobne. V bojisku sa tiež mlátilo cepmi obilie.

Zatiaľ čo sa do komory dávali potraviny určené na blízku konzumáciu, akýmsi proviantným skladom i chladničkou bol sypanec. Jeho neveľká budova stála vždy samostatne mimo domu, aby z neho neprijímala teplo. Podobne bola zabezpečená izolácia od zeme. Do sypanca sa tu vstupovalo po schodoch, pretože na jeho vyvýšenom dne sa nachádzala asi 70 centimetrov hrubá vrstva zeme. Steny boli drevené a omastené hrubou vrstvou hliny. Sypance nemávali žiadne okno, čo vychádzalo tiež z potreby tepelnej izolácie. V sypancoch sa skladovalo mäso, ale aj zrno a v lete kožuchy. Ak sa do dobre izolovaného sypanca nanosili v zime veľké kusy ľadu, ten často vydržal až do ďalšej zimy. V podstate to bola jedna veľká chladnička.

Slavomír Szabó


Pri vzniku tohto materiálu boli použité informácie z kroniky obce Miková.

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu „Zachráňme staré príbehy, aby sme nestratili svoju identitu“, ktorý podporila Stredoeurópska nadácia a spoločnosť Slovnaft, a.s., člen Skupiny MOL.

čitateľov: 4208