login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Miková: Niečo aj o „potápkaroch“

@ :: Historické foto ::     Aug 27 2007, 21:44 (UTC+0)

Miková - okres Stropkov: Dvaja študenti na tejto fotografii, ktorí navštevovali jedenásťročnú školu v Medzilaborciach, pochádzajú z Mikovej a nechali sa spoločne vyfotografovať v roku 1955. Boli to roky najtvrdšieho komunistického režimu, ktoré sa prejavili prenasledovaním a zatváraním každého, kto nebol po vôli vtedajšej vládnej moci. Napriek tomu mladí ľudia, ktorí s vtedajším stavom spoločnosti nesúhlasili, vyjadrovali svoj odpor. Aspoň ticho a skryte, určitými prvkami módy, ktoré na sebe nosili ako znak protestu proti spoločenským konvenciám.


Študenti na tejto fotografii sú oblečení klasicky, ako bývala väčšina. Dobové kabáty nazývané mongomeraky, ancug – ako tu zvykli nazývať oblek a dokonca baťovky, čiže na ten čas neuveriteľne drahé topánky, ktoré stáli až 299 Kčs. Bežné topánky stáli okolo 60 Kčs, dali sa zohnať aj po 40, ale baťovky boli v móde. Museli byť vyrobené v bývalej, už zoštátnenej Baťovej továrni na obuv v Budapešti. Vtedy bol chlapík ozajstný švihák.

Mladí muži, ktorí nesúhlasili s vtedajším režimom, to dávali najavo zjavom „potápkara“. Potápkar sa na prvý pohľad o ostatných vyznačoval tým, že nosil „štrafované“ ponožky s pestrými farebnými prúžkami, ktoré v kombinácii so sivým, prípadne s čiernym oblekom doslova bili do očí. Aby ich bolo ešte viac vidieť, správny potápkar nosil úzke nohavice siahajúce len nad členky. Títo ľudia mali dokonca aj svoj typický „frajerský“ druh chôdze – v miernom predklone, pričom doširoka hompáľali rukami.

Na školách dokonca agilní študenti, verní vtedajšiemu režimu, zakladali protipotápkarske hnutie ako aktivitu proti vyvrheľom, ktorí odmietajú prijať spoločenský štandard. Potápkari boli v školách učiteľmi neobľúbení a pozeralo sa na nich podobne ako napríklad v sedemdesiatych rokoch na študentov, ktorí si dovolili prísť do školy v rifliach.

Slavomír Szabó


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu „Zachráňme staré príbehy, aby sme nestratili svoju identitu“, ktorý podporila Stredoeurópska nadácia a spoločnosť Slovnaft, a.s., člen Skupiny MOL.

čitateľov: 5140