login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Miková: Kosenie na cirkevných lúkach

@ :: Historické foto ::     Aug 26 2007, 20:57 (UTC+0)

Miková - okres Stropkov: Táto fotografia pochádza zo začiatku päťdesiatych rokov 20. storočia, pravdepodobne z roku 1951. Zachytáva kosenie na mieste, ktoré Mikovčania volajú „Niže sela“. Ide o zachytenie jedného z prvých pokusov o spoločné hospodárenie. Toto pole, na ktorom kosci kosia ovos, patrilo miestnej cirkvi, ale po februári 1948 bolo znárodnené a užívala ho obec.

Miestni obyvatelia na cirkevné pozemky často hľadeli s nevôľou. Súviselo to aj so skutočnosťou, že mnohé pasienky v bezprostrednom okolí obce patrili cirkvi a domáci museli chodiť pásť často ďaleko za dedinu, takže sa im ani neoplatilo večer vracať domov a spali s dobytkom na okrajoch lesov.

Z každej kravy, ktorú vlastnili, odovzdávali popovi prvé teľa a za každé krstiny mu museli priniesť sliepku alebo hus. Vzhľadom na skutočnosť, že Miková a okolité obce patrili medzi najchudobnejšie vo vtedajšom Československu, bola to pre nich veľká strata. Mnohopočetné rodiny dokonca v prvých povojnových rokoch posielali svoje deti do Čiech na adopciu, alebo aspoň na pol roka, aby si v niektorej českej rodine užili dobrej a pravidelnej stravy.

Nevôľa obyvateľov voči miestnemu popovi spočívala aj v tom, že podľa spomienok viacerých starších obyvateľov spolupracoval s Nemcami. Miková ako obec Rusínov však bola vždy naklonená Rusom a Ukrajincom. Miestny pop dokonca po vojne z Mikovej utiekol a už sa tam nevrátil.

Pokiaľ ide o polia, najznámejšia poľnohospodárska obilnina – pšenica, sa v predvojnových a skorých povojnových rokoch natoľko nepestovala ako dnes. Chlieb býval predovšetkým ražný. Až v čase zakladania JRD sa do dedín rozvážali vyšľachtené druhy pšenice na sejbu. Jednou z výnimiek bola práve Miková, kde sa pšenica často siala aj v predvojnových časoch. Jednoducho pretože sa jej tu darilo. Okrem toho sa tu pestoval ovos, jačmeň, žito a pohánka, ktorú tu volali tatarka. JRD v Mikovej vzniklo až v roku 1967.

–sl-


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu „Zachráňme staré príbehy, aby sme nestratili svoju identitu“, ktorý podporila Stredoeurópska nadácia a spoločnosť Slovnaft, a.s., člen Skupiny MOL.

čitateľov: 3767