login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Drienovec: Škola v roku 1929

@ :: Historické foto ::     Aug 17 2007, 11:08 (UTC+0)

Drienovec - okres Košice-okolie: Táto historická fotografia zachytáva žiakov školy v Drienovci v roku 1929. Spolu s nimi je odfotografovaný aj miestny učiteľ Mihály.

Podľa záznamov z obecnej kroniky bola v Drienovci v roku 1806 zriadená cirkevná škola. Tú neskôr, v roku 1900, zoštátnili. V tom istom roku aj postavili novú školskú budovu, ktorá je čiastočne zachytená na tejto fotografii. O rok nato v obci vznikla aj detská opatrovňa, ktorú svojim významom môžeme prirovnať k terajším materským školám. Prvou učiteľkou novej školy bola pani Alžbeta Majorošová, ktorá v škole učila 35 rokov.

Po skončení II. svetovej vojny, presnejšie v roku 1946, sa opatrovňa zmenila na materskú školu a ľudová škola na národnú, čiže sa tu učilo po slovensky. Vyučovali sa tu ročníky 1 až 5, starší žiaci potom pokračovali v škole v Moldave nad Bodvou.

V roku 1950 sa na škole opäť otvorila aj trieda s vyučovacím jazykom maďarským, ale v roku 1965 zanikla, pretože sa do nej hlásilo málo detí. Nová školská budova bola v obci postavená v osemdesiatych rokoch 20. storočia.

V súčasnosti sa v Drienovci nachádza materská aj základná škola.

-sl-




***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu „Zachráňme staré príbehy, aby sme nestratili svoju identitu“, ktorý podporila Stredoeurópska nadácia a spoločnosť Slovnaft, a.s., člen Skupiny MOL.


čitateľov: 3523