login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Miková: Matka Andyho Warhola

@ :: Historické foto ::     Jul 17 2007, 13:07 (UTC+0)

.


Táto historická fotografia z prelomu 19. a 20. storočia pochádza z obce Miková. Zachytáva predkov slávneho kráľa pop-artu Andyho Warhola. Môžeme na nej vidieť aj jeho mamu Júliu Závadskú v čase, keď mala asi osem rokov. Na spodnej fotografii je označená číslom 1.


Číslom 2 je označená jej sestra Iľa, ako tu zvykli nazývať Helenu. Pod číslom 3 je jej brat Juraj, číslom 4 je označená najmladšie z detí – Eva. Dedo Andyho Warholu má číslo 5 a babka číslo 6. I keď konzultant fotografie, Ján Závadský – bratranec Andyho Warhola, si tým nebol celkom istý, za pravdepodobné označil, že pod číslami 7 a 8 sú pradedo a prababka slávneho maliara.

Miková je rodiskom Júlie Závadskej i Ondreja Warhola, ktorí do USA emigrovali v rokoch 1914 a 1921. Takýto spôsob hľadania si obživy v zámorí bol veľmi častý a súvisel s veľmi zlou ekonomickou situáciou obyvateľov dediny. V jej okolí nebola pôda vhodná na pestovanie obilnín. Pestoval síce skoro každý, ale výnosy boli malé. Chov dobytka a práca v lese boli častejší zdroj obživy. K rozvoju dediny výraznejšie nepomohla ani skutočnosť, že sa tu už v roku 1913 začala ťažiť ropa, v tridsiatych rokoch dokonca z ôsmych vrtov a fungovala tu aj malá rafinéria, ktorá vyrábala naftu. Práve tridsiate roky, časy hospodárskej krízy, sa prejavili veľkou vlnou emigrácie z I. ČSR.

K emigrácii prispievala aj skutočnosť, že Miková bola dobre známa aj rodinami s veľkým množstvom detí. Ešte aj v čase II. svetovej vojny tu rodiny s ôsmymi i dvanástimi deťmi neboli výnimočné. Ich obživa a delenie skromného majetku po smrti rodičov medzi mnohých súrodencov nedávali veľké možnosti, aby sa dokázali mladí ľudia sami uživiť. Situácia po II. svetovej vojne bola dokonca natoľko vážna, že mnohí dávali svoje deti na výchovu do Čiech, kde sa o ne bohatšie české rodiny postarali. O jednom takomto konkrétnom prípade píšeme v poviedke Ako divé husi.

Slavomír Szabó


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu „Zachráňme staré príbehy, aby sme nestratili svoju identitu“, ktorý podporila Stredoeurópska nadácia a spoločnosť Slovnaft, a.s., člen Skupiny MOL.

čitateľov: 6010