login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Sliepkovce: Žena v čiernom

@ :: Historické foto ::     May 28 2007, 10:07 (UTC+0)

Táto fotografia pochádza z roku 1966 a je z obce Sliepkovce. Vidíme na nej ženu v čiernom - vdovu. I keď bol záber vyhotovený v časoch, keď už kroje upadli do zabudnutia, staršie ženy dodržiavali určité tradície. Myslieť si, že ak by bola fotografia o tridsať rokov staršia, žena by bola oblečená v bielych konopných šatách, je nesprávne.

Celkové predstava o starom Zemplíne ako o kraji, kde sa to krojmi priam belelo, nie je presná. Čierne šaty mali tiež svoje zastúpenie. V prvom rade ich nosili staršie ženy, pričom za staršie sa aj v čase ľudových krojov považovali ženy po štyridsiatke. Obliekali sa už len do tmavých farieb, čierna bola najčastejšia. Iba v čase veľkých sviatkov ako Veľká noc alebo Vianoce nosili svetlejšie šaty, najmä svetlejšie šatky. Aj v súčasnosti si mnohé ženy z najstaršej generácie odmietajú obliecť svetlé farby ako čosi nevhodné ich veku.


V čiernom chodili aj vdovy, a to bez ohľadu na vek. Takéto šaty nosili minimálne rok od smrti manžela. Pokiaľ bola žena staršia, nosila čierne oblečenie až do smrti. Mladšie vdovy sa pritom snažili čo najskôr vydať, podľa možnosti hneď ako skončil ročný oficiálny smútok. Život v predvojnových rokoch bol na Zemplíne väčšinou len o uživení rodiny, a to bez muža nešlo.

Okrem toho sa v čiernom chodilo rok na znak smútku, ak zomrel niekto z rodičov. Tmavé šaty vtedy nosili bez rozdielu mladí aj starí.

Slavomír Szabó

Spracované podľa spomienok pani Márie Čižmárovej.


* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.




čitateľov: 3637