login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Šamudovce: Chrám Ochrany Presvätej Bohorodičky

@ :: Michalovce - okolie ::     May 03 2007, 12:23 (UTC+0)

.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


V obci Šamudovce sa v súčasnosti nachádzajú tri kostoly. Najstarší z nich je Chrám Ochrany Presvätej Bohorodičky, ktorý tunajší veriaci postavili koncom 18. storočia. Vežu k nemu pristavali o dvadsať rokov neskôr. Stojí uprostred obce na mieste, kde bol pôvodne drevený kostolík (cerkev) už okolo roku 1700. Chrám Ochrany Presvätej Bohorodičky patrí gréckokatolíckej cirkvi.

Budova bola postavená podľa projektu tereziánskej stavebnej kancelárie ako jednoloďový kostol s viacuhlovou svätyňou, zaklenutými pruskými klenbami a kolmou valenou klenbou. Na jeho vybavenie i údržbu prispel gróf Dionýz Andráši sumou 6 000 zlatých. Chrám zaujme najmä bohatou vnútornou výzdobou – ikonostasom a freskami.

Ikonostas, či skôr jeho dominantná časť, bol postavený v roku 1902 z príspevkov Jána Lottu a Jána Gaľu s manželkami a Márie Berendovej. Dodnes o tom svedčí zápis vo svätyni.

Gréckokatolícke farnosti na území súčasného Slovenska vznikali už v 17. storočí. Spravované boli však Rímskokatolíckou diecézou v Jágri. Až v roku 1771 bola kanonizovaná Gréckokatolícka mukačevská diecéza, ktorá mala vikariát pre tunajšiu farnosť v Košiciach. Zmena nastala v roku 1816, kedy Gréckokatolícka diecéza Prešov, kam patrila aj šamudovská farnosť.

Podľa zachovaných štatistických údajov sa najviac veriacich v Šamudovciach už v 18. storočí hlásilo ku gréckokatolíckej cirkvi. Napríklad v roku 1749 tu žilo 218 kresťanov, z ktorých bolo 168 gréckokatolíkov. V 19. storočí sa k tejto cirkvi v obci hlásilo asi 250 obyvateľov.

Chrám dnes patrí pod cirkevnú správu Košického apoštolského exarchátu, protospresbyterátu Michalovce.

Spracoval: Slavomír Szabó

Použitá literatúra: V. Paulov, M. Jáger – Šamudovce (vydal Obecný úrad Šamudovce, 2002)







* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.