login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Vyšná Myšľa: Jednotné roľnícke družstvo

@ :: Historické foto ::     Oct 30 2006, 11:25 (UTC+0)

English version / Anglická verzia

Vyšná Myšľa: Ako sme už uviedli v článku o elektrifikácii obce, JRD vo Vyšnej Myšli bolo založené medzi poslednými v okrese. Tunajší ľudia sa proti tomu veľmi bránili, čo malo za následok, že štátny aparát odmietal napojiť obec na elektrický prúd. Všade naokolo už viedli drôty, ale vo Vyšnej Myšli sa ešte svietilo petrolejkami. Až v roku 1958 sa podarilo vyjednať, že ak im zavedú elektrinu, do roka založia družstvo. Sľub museli splniť a tak miestne JRD vzniklo v roku 1959.

Ako to bývalo zvykom všade, aj tu robili agitátori silný nátlak, často spojený s vyhrážkami a vydieraním. Medzi hlavných agitátorov, ktorí dochádzali do Vyšnej Myšle, patrili pán Rybka – bývalý dôstojník prepustený z armády a pán Ogari. Medzi skutočnú raritu patrí skutočnosť, že zmluvu na vstup do družstva dali podpísať aj hluchonemému chlapovi, pričom hluchonemý v tom čase znamenalo negramotný, pretože špecializované školy neboli.

Agitátorom robil problém gazda Michal Pástor, zvaný Pečurka. Bol už na dôchodku, tak naň nemali páky, aby vstúpil do JRD a pracoval preň. Nakoniec to vyriešili konfiškáciou jeho majetku. Vzali mu jeho päť hektárov pôdy, kone aj kravy.

Na fotografii vidíme vlečku pred maštaľou, ktorú tu z nezistených príčin volali „maďarská“. Vo vnútri bol dobytok a nad tým ešte znížené poschodie rovno pod strechou, kde sa skladovalo obilie. Táto fotografia vznikla po žatve a zachytáva spôsob, akým dostávali zrno do skladu. Sypali ho do potrubia, odkiaľ ho hore vyfukoval kompresor.

Podľa spomienok pána Šimona Helféna a dokumentov spracoval Slavomír Szabó



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Zachráňme svoju identitu, ktorý podporila spoločnosť U. S. Steel Košice.
čitateľov: 5552