login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Vyšná Myšľa: Na “Hušim tancu”

@ :: Historické foto ::     Oct 19 2006, 17:14 (UTC+0)

Vyšná Myšľa: Táto fotografia pochádza z prvej polovice dvadsiateho storočia a muži stoja na „Huším tancu“. O tomto mieste bližšie píšeme v poviedke Tajomstvá sa nevyzrádzajú. Bicykel už nebol v tých časoch ničím výnimočný. Aj podľa spomienok pamätníka Šimona Helféna (narodený 1924), mal v čase jeho detstva vo Vyšnej Myšli bicykel „kde kto“. Fotografia skôr upúta pôvodnou dedinskou architektúrou, domom so slamenou strechou.

Väčší dom (na fotografii vľavo) patril v čase vzniku fotky Jakubovi Pástorovi. Menší dom (na fotografii vpravo) má ešte slamenú strechu a patril pánovi Páchovi.

Slamená strecha nebola ničím mimoriadna, skôr dedinský štandard. Vo väčšom meradle sa začali nahrádzať „čerepom“, čiže škridlou až po II. svetovej vojne. Posledné domy so slamenými strechami stáli v obci začiatkom päťdesiatych rokov.

Za pozornosť stojí aj udupaná zem. Aj to bol v tom čase štandard. Asfalt a tu kládol až začiatkom šesťdesiatych rokov, keď bol predsedom miestneho národného výboru Albert Pách. K tomu sa viaže spomienka, že pán Pách urobil objednávku štrku a asfaltu za viac peňazí, ako obci pridelili z okresu. Mal záujem pokryť obe vtedajšie ulice (Nemeckú i Slovenskú). Prekročenie rozpočtu malo mať potom svoje následky a predsedu Alberta Pácha chceli súdne stíhať. Pri kontrole z okresu však údajne zapôsobilo, že mal šesť malých detí. Tak kontrolór do správy napísal, že sa potvrdila opodstatnenosť prekročenia rozpočtu a práca bola vykonaná v prospech celej obce i spoločnosti.

Podľa spomienok pána Šimona Helféna a dokumentov spracoval Slavomír Szabó

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Zachráňme svoju identitu, ktorý podporila spoločnosť U. S. Steel Košice.
čitateľov: 4797