login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Nižná Myšľa, Vyšná Myšľa: Elektrifikácia obcí

@ :: Historické foto ::     Oct 11 2006, 11:34 (UTC+0)

English version / Anglická verzia

Nižná Myšľa, Vyšná Myšľa: Táto fotografia pochádza z polovice päťdesiatych rokov 20. storočia a zachytáva inštaláciu prvého transformátoru na zavedenie elektrického prúdu v Nižnej Myšli. Táto obec mala elektrinu o skôr ako Vyšná Myšľa. Na príčine bolo vzdorovanie obyvateľov Vyšnej Myšle proti založeniu JRD. Štátny aparát podmieňoval zavedenie elektriny do dedín jeho vznikom.

JRD v Nižnej Myšli vzniklo už začiatkom päťdesiatych rokov 20. storočia a pracovali v ňom obyvatelia oboch dedín. Ako prejav moci „pracujúceho ľudu vedeného v duchu nových ideí“ svedčí fakt, že JRD vzniklo na znárodnených farských pozemkoch.

Vznik družstva vo Vyšnej Myšli bol v tom čase ešte v nedohľadne. Až v roku 1958 miestny aktivista Jakub Palenčár začal na okresnom i krajskom národnom výbore naliehať na zavedenie elektrického prúdu do Vyšnej Myšle, ktorá v tomto smere patrila medzi posledné v okrese. Funkcionári zavedenie prúdu prisľúbili podmienečne, a to tak, že vo Vyšnej Myšli vznikne do roka JRD. Obec nakoniec súhlasila.

S vymeriavaním a výkopovými prácami vo Vyšnej Myšli sa začalo už na jeseň 1958, práca trvala len čosi vyše týždňa. Na håbení jám pre elektrické ståpy pracovali obyvatelia dediny ako dobrovoľní brigádnici. Pracovať sa začínalo už ráno o piatej, aby potom mohli dospelí ísť do práce. Pokračovalo sa po príchode domov, často do tmy. Zabezpečili však jamy na osadenie ståpov podľa plánov, ktoré do Vyšnej Myšle určili natiahnuť prípojku z Bohdanoviec. Pritom vyšlo najavo, že výpočty neboli až také presné, resp. že chýba šesť ståpov. Tie našťastie Vyšnej Myšli dodala obec Nižná Myšľa.

Odborným vedúcim pracovnej skupiny pre inštaláciu elektrického prúdu bol pán Sýkora z Košíc. Po vztýčení ståpov sa vo Vyšnej Myšli inštaloval prvý transformátor pri budove školy. Drôty už naviazali odborní pracovníci. Vedenie však medzi ståpmi ukladali na zem. Potom prišlo na raz šponovanie drôtov, čo zabezpečovali dedinčania koňmi. Po našponovaní vedenia a pripojenia ku každému domu prišlo na slávnostnú chvíľu – spustenie elektrického prúdu. Skúška bola večer, aby svetlo dostatočne vyniklo. Najskôr sa spustilo verejné osvetlenie, potom si každý išiel zažať svetlo domov. Nakoniec sa všetci obyvatelia Vyšnej Myšle stretli v kultúrnom dome, kde oslavovali. Podával sa guľáš, koláče a pálenka.

Podľa spomienok pána Šimona Helféna a dokumentov spracoval Slavomír Szabó











***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Zachráňme svoju identitu, ktorý podporila spoločnosť U. S. Steel Košice.







čitateľov: 5396