login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Seňa: Propagácia HUKO

@ :: Historické foto ::     Aug 30 2006, 09:08 (UTC+0)

Seňa: Táto fotografia z konca päťdesiatych rokov minulého storočia zachytáva pohľad na školskú chodbu. Za pozornosť stojí najmä propagácia závodu HUKO, ktorá sa nachádza vpravo hore nad nápisom Náš blahobyt. Kliknite si na fotografiu, aby sa zväčšila.

HUKO je skratka pre hutný kombinát – predchodca neskorších VSŽ. V roku 1951, keď Ústredný výbor KSČ rozhodol o výstavbe tohto podniku vo Veľkej Ide, ešte asi nikto netušil, ako sa celý proces neskôr spolitizuje. HUKO mal byť kompletne postavený do roku 1955, ale s tým, že výroba v ňom začne už v roku 1953. Spracovať mal najmä domáce suroviny, čiže železnú rudu zo Slovenska, časť sa mala dovážať z vtedajšieho Sovietskeho zväzu.

Výstavba, ako politický cieľ, začala bez projektovej dokumentácie. Riaditeľ výstavby Ing. B. Kočí, ktorý pracoval v Československých stavebných závodoch, sa kvôli tomu dopracoval až k stretnutiu s československým prezidentom Antonínom Zápotockým. Neuspel však, a naďalej sa stavalo bez jasného projektu. Pritom si treba uvedomiť, že podľa politických plánov sa tu mali postaviť štyri vysoké pece a denne produkovať desať plných nákladných vlakov surového železa.

Nekoncepčné politické riadenie národného hospodárstva spôsobilo, že už v roku 1953 nebolo možné vo výstavbe pokračovať. Avšak už skôr, aby sa zamaskovala neschopnosť vrcholných orgánov, začali sa hľadať tzv. nepriatelia štátu. V tom čase už naplno prebiehali absurdné komunistické procesy. Ich obeťami sa stali aj niekdajší generálny tajomník KSČ Rudolf Slánský. Jednou zo žalôb bolo tvrdenie, že zámerne sabotoval výstavbu hutného kombinátu, pretože nedostatočne aplikoval sovietske skúsenosti.

Obvinenie i zatknutie Slánského a jemu blízkych ľudí bolo vopred dobre naplánované. Na jeho označení, ako vodcu protištátnych živlov, trval aj samotný Stalin. Súdny proces sa začal 20. novembra 1952 a do 27. novembra vyniesol jedenásť rozsudkov smrti.

Aké praktiky štátna bezpečnosť využívala, sa môžeme len domnievať. Rudolf Slánský nakoniec na súdnom pojednávaní predniesol túto reč: "Dopustil som sa najpodlejších zločinov, akých sa možno vôbec dopustiť. Viem, že pre mňa niet nijakých poľahčujúcich okolností, nijaké ospravedlnenie, nijaká zhovievavosť. Nezasluhujem si iný koniec svojho zločinného života, ako je koniec, ktorý navrhuje štátny prokurátor.“ Rudolf Slánský bol popravený, telo potom spálili a rozsypali na poli blízko Prahy.

V roku 1955, keď vo veľkom demontovali budovy rozostavaného hutného kombinátu, z ich stavebného materiálu postavili okrem iného aj kultúrny dom v Barci.

-sl-

Pri spracovaní tohto príspevku boli použité informácie z článku Miroslava Londáka: „Na konci nášho úsilia je človek“, ktorý uverejnila Historická reuve a z Kroniky Slovenska, časť. 2.

Tieto fotografie pochádzajú zo zbierky pána Jozefa Ihnáta. Autorom väčšiny fotografií tejto zbierky je jeho brat Pavol Ihnát. Autorom ostatných fotografií je Jozef Ihnát.

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Zachráňme svoju identitu, ktorý podporila spoločnosť U. S. Steel Košice.
čitateľov: 6074