login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Seňa: Posedenie

@ :: Historické foto ::     Aug 30 2006, 09:07 (UTC+0)

1


2

English version / Anglická verzia

Seňa: Táto fotografia z konca päťdesiatych rokov minulého storočia zachytáva atmosféru typického spôsobu vidieckeho trávenia voľného času. Najmä ženy sa nestretávali v krčmách, ale na lavičkách postavených pred svojimi domami.

Tento spôsob oddychovania mal svoju atmosféru. V mnohých dedinách si kvôli menu pred dom sadili orechy. Malo to svoje opodstatnenie. Orech svojou typickou arómou odpudzuje hmyz. ¼udia, ktorí sedeli na lavičke pod ním, teda nemuseli odháňať muchy a komáre. V Seni, odkiaľ pochádza táto fotografia, však nebol orech pred domom typický strom. Tu sa často takto sadili moruše, na vidieku tiež nazývané ako stromové jahody. Malo to svoj praktický význam. Plody moruše sa totiž používali ako doplnkové krmivo pre hydinu.

Staršie ženy sa stretávali na posedeniach denne, mladšie vydaté ženy skôr len v nedeľu. Pokiaľ trávili slobodné dievčatá čas spolu, chodievali na korzovanie od stredu, kde stojí kostol, až na koniec dediny a späť, čo v tom čase bolo asi tri kilometre. Keď sa vybrali na spoločnú prechádzku slobodní mládenci a dievčatá spolu, chodievali cez poľné cesty za Seňu na miesto, ktoré sa volá Hlboká cesta. Bolo to odľahlejšie miesto, kde predsa neboli na očiach klebetných vydatých žien.

Ženatí muži dávali predsa len prednosť krčme pred posedením na lavičkách. To, že na druhej fotografii posedávajú aj muži, nie je typické. Šlo skôr o to, že sa im naskytla príležitosť nechať sa odfotografovať, a tak si posadali...

-sl-

Tieto fotografie pochádzajú zo zbierky pána Jozefa Ihnáta. Autorom väčšiny fotografií tejto zbierky je jeho brat Pavol Ihnát. Autorom ostatných fotografií je Jozef Ihnát.

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Zachráňme svoju identitu, ktorý podporila spoločnosť U. S. Steel Košice.
čitateľov: 4941