login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Seňa: Rómska komunita

@ :: Historické foto ::     Aug 12 2006, 19:51 (UTC+0)

1


2


3


4


5


6


7


8

English version / Anglická verzia

Seňa: Prvá písomná zmienka o Rómoch v Seni pochádza z roku 1857. Podľa zápisu zo sčítania obyvateľov ich tu v tomto čase žilo desať. Dnes v obci žije približne 250 Rómov a tvoria asi desatinu obyvateľov Sene.

Rómovia sa usadili oddelene na mieste, ktoré potom začali ľudia volať Cigánsky vàšok. Ako býva zvykom, ich komunita je na okraji dediny neďaleko studne.


Podľa spomienok pamätníkov obce - so seňanskými Rómami nikdy výraznejšie problémy nemali. Muži pracovali najmä na poliach a okolo statkov miestnych poľnohospodárov. Po II. svetovej vojne už začali pracovať aj v priemysle. Mnohí z nich boli známi muzikanti, ktorí hrali na všetkých seňanských i okolitých tancovačkách.

Tunajší Rómovia nikdy nenosili typické rómske „kroje“, ale najmä ženy sa rady parádili. Hlavne v nedeľu sa vyobliekali do pestrofarebných šiat. Keď sa v Seni objavili prvé fotoaparáty medzi obyvateľmi, chodili ich prosiť, aby ich odfotili. Takto vznikla aj väčšina fotografií tejto stránky. Pochádzajú z päťdesiatych až sedemdesiatych rokov 20. storočia.

K rómskej komunite z Cigánskeho vàšku sa viaže jedna malá kuriozita. Na prelome päťdesiatych a šesťdesiatych rokov tu báči Férenc mal prvý súkromný televízor v dedine. V Seni bol ešte jeden, ale ten mala obec na národnom výbore. Mnohí ľudia takto mohli prvýkrát pozerať televízor. Všetci chodili medzi Rómov k báčimu Férencovi. Keď boli majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji, sotva sa pomestili do jeho domu. A to aj napriek tomu, že obraz bol taký zrnitý, že sa na ňom nedal rozoznať puk.

Zaujímavá je i posledná fotografia, ktorá je z týchto najstaršia. Zachytáva Rómov pri spomínanej studni na Cigánskom vàšku pri praní. Jediná studňa zásobovala vodou všetky rodiny komunity a studená voda, ktorá z nej vyteká, poslúžila namiesto pračky.

-sl-

Tieto fotografie pochádzajú zo zbierky pána Jozefa Ihnáta. Autorom väčšiny fotografií tejto zbierky je jeho brat Pavol Ihnát. Autorom ostatných fotografií je Jozef Ihnát.

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Zachráňme svoju identitu, ktorý podporila spoločnosť U. S. Steel Košice.

čitateľov: 6252