login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Silica, Hrušov: Stredom a severom Silickej planiny

@ :: Roznava - Okolie ::     Jun 12 2014, 17:11 (UTC+0)

.


.


.


.


.


Silica, Hrušovokres Rožňava: Medzi sedem planín Slovenského krasu patrí iSilická planina, ktorá je zároveň najrozľahlejšou. Má pomerne hustú sieť značených turistických trás, avšak značkovanie je na mnohých úsekoch slabšie a často si vyžaduje dobré orientačné schopnosti. Vhodným pomocníkom na cestách tu môže byť GPS s turistickou mapou. Predstavená trasa prevádza návštevníka zo stredu planiny - obce Silica, na nádherný vyhliadkový bod severného vápencového útesu - Dievčenská skala a ďalej popri Zajačej bráne až do obce Hrušov. Prechádza ako zalesnenou, tak i lúčnatou časťou planiny a vedie cez viaceré prírodne zaujímavé lokality.

Lukáčova bučina

V severozápadnej časti planiny sa v blízkosti vrchu Malinčiak nachádza krasové pole a panvovitá lúčnatá zníženina o rozlohe dva štvorcové kilometre. Žiaľ, značka ňou priamo neprechádza, iba povedľa nej vedie len zalesneným územím, avšak s možnosťou pozorovania mnohých krasových javov, najmä rozľahlých závrtov.

Dievčenská skala

Najkrajší výhľad zo Silickej planiny. Prevýšenie medzi skalou, z ktorej sa pozeráte a dnom kotliny je 380 metrov. Vidíte Rožňavskú kotlinu, hrad Krásna Hôrka, tiež Volovské i Stolické vrchy. Je to miesto, na ktoré sa určite oplatí ísť.

Zajačia brána

Rozsiahle pasienky, ktoré sa tiahnu cez severovýchodný okraj Silickej planiny. Je to jedna z najkrajších planinových častí Slovenského krasu. Oblasť krásnych krajinných scenérií.

Časové nároky

Modrá značka Silica cintorín – Lukáčova bučina: 1:55 hod
Zelená značka Lukáčova bučina – Pod Dievčenskou skalou: 0:30 hod
Zelená značka Pod Dievčenskou skalou - Dievčenská skala: 0:10 hod
Zelená značka Dievčenská skala - Pod Dievčenskou skalou: 0:10 hod
Zelená značka Pod dievčenskou skalou - Hrušov: 1:55
Celkový čas čistej chôdze: 4 hodiny a 20 minút
(Pripočítajte si čas na oddych a vyhliadku.)

Odporúčaný smer

Túto trasu odporúčame prejsť v opísanom smere a nie v opačnom. Príčina je jednoduchá –dedina Silica je priamo na planine, vyhnete sa tak zdåhavému stúpaniu, ktoré by ste pri opačnom smere museli absolvovať medzi Hrušovom a Zajačou bránou. V odporúčanom smere vás čaká viac-menej len zvlnená rovina a klesanie.

Opis trasy: Silica – Lukáčova bučina – 1:55 hod

Trasa začína v obci Silica na jej severnom kraji pri cintoríne. Musíte prejsť vlastne okolo dvoch cintorínov, pri tom druhom tesne popri plote a odtiaľ cez pole na škrapový hrebienok. V spleti vyšliapaných ciest sa držte značenia, z ktorého časť sa nachádza aj priamo na zemi na vápencových škrapoch. Z vyvýšeniny trochu klesnete na lúky, ktoré začínajú byť obklopené lesmi. Krátkym prechodom riedkym lesom sa opäť dostanete na rozľahlé lúky, kde sa je potrebné pridržiavať severného smeru. Vzďaľovaním od dediny sa značkovanie lepší, až nakoniec vojdete do prevažne bukového lesa. Široká lesná komunikácia vedie stále na sever. Tu by ste už nemali zablúdiť. Redšie značkovanie v tejto časti pokojne ignorujte, držte sa cesty. Priamo v tomto srdci národného parku sme boli svedkami, ako sa ťažilo drevo, aj stromy, na ktorých bolo turistické značenie namaľované. Vo viac-menej rovinatom teréne prídete až k severnej časti planiny s rázcestníkom turistických značiek.

Opis trasy: Lukáčova bučina – Pod Dievčenskou skalou – 0:30 hod

Cesta v prvej fáze prechádza lesom a stále rovinatým terénom. Je natoľko široká, zreteľná a dobre značkovaná, že nemôžete zablúdiť. Tesne pred záverom vyjdete na rozľahlú planinu s krásnou scenériou. Po ľavej strane je veľký posed. Pokračujete priamo cez planinu k železnému rázcestníku turistických značiek. Nesie nápis Pod Dievčenskou skalou.

Pod Dievčenskou skalou - Dievčenská skala - 0:10 hod + 0:10 hod

Krátka trasa (kratšia ako uvedený čas). Vedie od rázcestníka turistických značiek na sever po miene stúpajúcej lúke. Prídete na okraj lesa s pomerne vysokým počtom divých čerešní. Odtiaľ vedie chodník pomedzi dva krasová závrty, stále mierne nahor, až vyjdete na miesto, ktoré vás ohromí. Z Dievčenskej skaly hľadíte desiatky kilometrov v 180 stupňovom výhľade. Pod vami je rozľahlá Rožňavská kotlina a oproti východne hrad Krásna Hôrka. Odtiaľ sa vrátite späť na miesto zvané Pod dievčenskou skalou.

Zelená značka Pod dievčenskou skalou - Hrušov - 1:55

Od rázcestníka turistických značiek pokračujete severným okrajom planiny. zablúdiť nemôžete. Žiaľ, vedie tadiaľ načierno postavená poľná cesta, pri ktorej buldozér surovo zničil časť krasového poľa. Po približne dvadsiatich minútach prídete na miesto zvané Škridľový košiar. Jeho murovaná budova tam ešte stojí, i keď v zdemolovanom stave. Do roku 2002, kedy bol Slovenský kras vyhlásený za národný park, sa tam pásli jalovice. Súčasťou miesta je i dnes nefunkčný vodojem, ktorým sa privádzala voda zo vzdialeného Dlholúckeho prameňa.

Cesta ako čierna stavba v národnom parku pokračuje okrajom planiny ďalej na východ, potom sa točí južne. V mieste výraznej zákruty pokračujte rovno a podľa turistickej značky vstúpte do lesa, kde vás mierne klesajúce lesné chodníky privedú k poslednému z rázcestníkov tejto trasy na Zajačej bráne. Cestou kolmo prejdete cez starú asfaltku.

Od rázcestníka už prevažne len klesáte, a to poriadne strmo, až lesný chodník skríži Vápenný potok. Širšou cestou po jeho údolí sa dostanete priamo do obce Hrušov.


Slavomír Szabó




***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.